Кои са будителите на Лили Иванова

Примата се включва в нов проект

Кои са будителите на Лили Иванова | StandartNews.com

Български артисти от театъра, танца, музиката, киното и литературата разкриват имената на будителите, изиграли ключова роля в личния им и творчески път. Това е идеята на фотографската изложба "Моите будители" пред Народния театър. Откриването е на 1 ноември, съобщават организаторите, цитирани от БТА. 

Лили Иванова, Райна Кабаиванска, Теодор Ушев, Георги Господинов, Васко Василев, Мариус Куркински, Христо Мутафчиев, Цветана Манева, Койна Русева, Юлиан Вергов, Бойка Велкова, Теодосий Спасов, Марта Петкова и Никола Хаджитанев говорят с благодарност за личностите, събудили любовта към културата и изкуството.

Проектът задава въпроса "Кои са твоите будители?", като цели да накара повече хора да споделят думи на признателност към техен будител, да открият нов съвременен будител или да се превърнат в будител за някого.

"Будителите са онези славни личности, които в миналото са помогнали на народа да се събуди от мрака на незнанието. Днес будителите продължават да носят светлина за нас. С участието си в този проект ние всички бихме искали да изразим своите благодарности към тях и да им се поклоним", казва Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България.

"Моите будители" се реализира със съдействието на Националната библиотека, Столичната библиотека и Софийската опера и балет, осигурили естествените декори за снимките. Автор на фотографиите е Костадин Кръстев-Коко: "За мен беше истинско вдъхновение и незабравимо удоволствие да съм част от този стойностен проект, да се докосна до личности, които са будители на нашето време".

Част от споделеното от участниците ще може да се види и във видеоформат, в интернет, през целия месец ноември. Видеопосланията са заснети от Благой Момчилов, преподавател в НБУ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай