Китарата на Ерик Клептън счупи всички рекорди

"Глупакът" от 1964 г. бе закупена от виден колекционер за над 1,2 млн. долара

Китарата на Ерик Клептън счупи всички рекорди | StandartNews.com

Китара на една от музикалните икони на 20-ти век - Ерик Клептън, бе продадена за 1,2 млн. долара на търг. Инструментът, на който Клептън е свирил по време на участието си в рокгрупата „Крийм“, оглави класацията на търг за рокендрол- вещи в Лондон, съобщава ДПА.

Електрическата китара „Гибсън Ес Джи“ от 1964 г. беше продадена за 1 270 000 долара на колекционера Джим Ирсей, след като в четвъртък вечерта стана хит на разпродажба под наслов „Износени от употреба: Иконични китари и меморабилия на рокендрола“.

От аукционната къща „Джулиънс окшънс“ заявиха, че това е най-скъпата китара на Клептън, продавана някога на търг.

Тя е известна като китарата на Клептън "Глупакът", тъй като е изрисувана по поръчка с психеделични мотиви от холандското артистично дуо "The Fool", основано от Марийке Когер и Симон Постума.

По-късно "The Fool" си сътрудничи с много други известни музиканти, включително прави дизайна на костюмите, носени от „Бийтълс“ по време на излъчването на изпълнението на "All You Need Is Love" и във филма им "Magical Mystery Tour" от 1967 г.  Носи се легенда, че Клептън е получил китарата от звездата на „Бийтълс“ Джордж Харисън след излизането на албума на „Крийм“ от 1966 г. "Fresh Cream" и е неговият основен инструмент за разработване на т.нар. „женски тон“, превърнал се във влиятелен звук в историята на рока.

На търга бяха продадени и други предмети на британски звезди, включително синьо-бяло яке, носено от сър Елтън Джон в клипа към сингъла му "Passengers" от 1984 г., което беше продадено за 5200 долара.

Оригинален автомобил "Chevrolet Corvette Stingray" от 1966 г., който е бил лично притежаван и управляван от китариста на „Гънс енд Роузис“ Слаш, също бе продаден за 227 500 долара.

По същия начин бас китарата на Джон МакВий, на която той свири в официалните клипове на „Флийтуд Мак“ за "Little Lies" и "Seven Wonders" от албума "Tango In The Night", беше продадена за 13 000 долара.

Междувременно поръчково черно яке във военен стил със златни украшения, носено на сцената от покойната американска музикална звезда Майкъл Джексън по време на световното му турне "Dangerous World Tour" през 1992-1993 г., беше продадено за 101 600 долара.

Списъкът на "Джулиънс окшънс" от рокендрол предмети на следващ етап от търга ще включва китара, на която Кърт Кобейн е свирил по време на последното изпълнение на "Нирвана" в Мюнхен през март 1994 г. Синята електрическа китара, чиято цена се определя на между един и два милиона щатски долара, е използвана по време на турнето на "Нирвана" през 1993-1994 г., малко повече от месец преди смъртта на Кобейн.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай