Френски музей премахва скулптури. Причината

Решението е взето „след негативни реакции от посетители"

Френски музей премахва скулптури. Причината | StandartNews.com

Парижкият музей "Grévin" се раздели с восъчна фигура на Жерар Депардийо, след като документален филм, излъчен по френска телевизия, припомни десетките обвинения срещу него в сексуален тормоз и насилие. Решението е взето „след негативни реакции от посетители" и недоволство в социалните мрежи, споделят от музея.

Восъчната фигура на Депардийо е част от колекцията на „Grévin" от 1981 г. Допреди няколко години акторьт бе възприеман като икона на френското кино с роли в над 200 филмови и тв проекта, но през 2020 г. стана обект на разследване за сексуално насилие и тормоз след обвинения на десетки жени.

Обвиненията бяха припомнени отново в документалния филм "Жерар Депардийо: Падението на чудовището", показан вв френския ефир на 7 декември. Само ден по-рано Еманюел Дебевер, която първа разказа за негативните си преживявания с актора, сложи край на живота си. 

Въпреки множеството обвинения и разследвания, до момента няма издадена присъда срещу актьора. В рамките само на няколко дни му бе отнет Националния орден на Квебек за грозни изказвания срещу жени, провинция в Белгия го лиши от титлата почетен гражданин, а френският министър на културата Рима Абдул Малак определи поведението на актора като срамно за цяла Франция. В отговор от семейството на Депардийо заявиха, че става дума за „безпрецедентна конспирация".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай