Музей, посветен на династия Щраус, отваря врати във Виена

В бъдеще гостите ще могат да комбинират посещението на музея със закуска

Музей, посветен на династия Щраус, отваря врати във Виена | StandartNews.com

Източник: БТА

Нов интерактивен музей, посветен на музикалната династия Щраус, отвори врати в австрийската столица, съобщиха от Представителството в София на мрежата за международни връзки на Община Виена.

Той отдава почит на знаменитата австрийска музикална династия. Йохан Щраус-баща и тримата му синове остават в световната музикална памет. Две поколения гениални творци композират стотици маршове, полки, валсове, мазурки, оперети, властващи повече от два века в бални салони и театри на всички континенти, се посочва в съобщението.

Музеят се намира в сградата на реставрираното казино Цьогерниц, отворило врати за виенското висше общество през 1837 г. В него великите музиканти са изпълнявали своите творби пред изискана публика. В наши дни музеят иска да привлече и младата публика. Експозицията пренася посетителите в 19-и век. В един от салоните е изложено оригиналното пиано на Едуард Щраус, а по стените има информация за живота музикантите.

"Домът на Щраус" е не просто музей. В него ще се провеждат концерти, а желаещите могат да влязат в ролята на диригенти. Преди да опитат да дирижират, те имат възможност да измерят своя "валсов пулс". Чрез тъчскрийн е достъпна информация за "Дунавския валс" и "Радецки марш", партитурите им и самите музикални произведения.

С помощта на мултимедийна инсталация, анимирани графики и визуални ефекти всеки може да се потопи в духа на епохата. Разбира се, в музея не липсва и реплика на златната статуя от виенския Щадпарк на Йохан Щраус–син, която е идеално място за селфита, посочват още от Представителството в София на мрежата за международни връзки на Община Виена.

Сърцето на "Домът на Щраус" е балната зала с портрет на Щраус от Готфрид Хелнвайн, където от следващата година там ще се провеждат концерти. Реставраторите са успели да съживят великолепието на отминалите времена с мраморни подове, пищни кристални полилеи, оригинални виенски столове Тонет (Thonet), тапети и фрески на тавана.

В бъдеще гостите ще могат да комбинират посещението на музея със закуска, носеща името на Щраус, или изискана вечеря, на която ще се сервира вино "Щраус".

Интересна подробност е, че аудио гидът е записан от пра-пра-пра-внук на Йохан Щраус-баща. Кратък филм в началото на посещението представя най-важните факти от живота на музикалното семейство и епохата, в която са живели и творили.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай