Евгени Будинов бил сваляч на младини

"Корпус 2" се родил в скайпа, казва актьорът

Евгени Будинов бил сваляч на младини | StandartNews.com

София. Кой не знае Гецата, кой не иска да си има един Будинов подръка?! Той е най-забавният тип и във втората серия на "Корпус за бързо реагиране: ядрена заплаха".


Новите приключения на Васко, Борето и Гецата се родили в скайп. Вечер актьорите Евгени Будинов, Васко Мавриков и режисьорът Станислав Дончев-Стамбата присядали в среднощната тишина с питие в ръка и започвали ожесточен конферентен чат. Бистрили, умували, спорели и накрая дали плът и кръв на оригиналния сюжет и свежите лафове. Филмът е забавен, без да имитира никое чуждо клише, направен е с ентусиазъм, а още с първата част екипът даде да се разбере, че за да създаваш успешно кино, ти трябва сърце, а не толкова финикийски знаци.


"Моят герой Гецата прилича в известен смисъл на мен. Някога и аз бях такъв сваляч, но Гецата е преувеличен и си пада малко простак", разказва актьорът. Заради него нещата в лентата доста се оплескват. Бомбата, която ученият герой на Китодар Тодоров създава, е колкото перличка. А когато Гецата реши, че е достоен да я пази, неминуемо я губи. И всичко това прави с неизменния си чар и усмивка, така че да не можеш да му се сърдиш. Хората по улицата заговарят Будинов на всяка крачка и обсъждат новите случки на героите или пък спорят коя от двете части е по-добра. Почитателите на родното кино трябва да знаят, че сега е моментът да гледат втората серия в киносалоните, защото за разлика от първата серия, тази няма да може да се изтегли от интернет. А този Корпус е по-пищен, по-зрелищен и с повечко чуждоземно актьорско присъствие.


В началото бе любовта


Будинов станал актьор заради две красавици. Не иска да им издава имената им, но за да им се любува, се записал в театрална студия "Смехурко" в Банкя, където живеел.


Преди това влизал в кожата на различни герои, които го вълнували от тв екрана. Майка му била шеф на шивашки цех и колежките й го глезели с костюмчета на поредния възлюбен от него кумир - воювал като Дартанян с наметало и шпага, разхождал се с расо, защото се правел на някакъв свещеник от "Робинята Изаура". Намерил отнякъде народни носии и се записал на танци.

 


В "Смехурко", където ръководител им била Цвета Лазарова, се сприятелил с Васко Мавриков. "Затова във филма, когато си говорим за шести клас, втория срок, си е истина", казва Будинов, който е актьор в театър "Зад канала". Когато замръкнел из махалата на Мавриков и изпуснел рейса за Банкя, ходел да спи у тях. Все молел майката на Васко да му намаже филийка и тя му дала прякора Филийката.

 


След това двамата се записали в школата на Венци Кисьов в "Сълза и смях". "Той ни отвори очите за световната литература, от него научихме какво ли не! Не само как да бъдеш актьор. Ако не бях попаднал при него, не знам какво щях да правя днес", признава Будинов. После имал късмета да бъде в класа на Стефан Данаилов в НАТФИЗ. "Отначало гледах на Мастера като на екранен герой, не можех да го приема като истински човек, толкова го харесвах! Той е от хората, на които не мога да не говоря на "Вие", казва Будинов.

 


Том Сойер и Хъкълбери Фин Евгени Будинов участвал и в схема за разнасяне на черен хайвер и ученически тетрадки на едро. Били смутните 90 години на миналия век и всеки хашлак гледал да изкара някой лев от каквото падне. Летните ваканции продавал сладолед на Женския пазар. Усетил, че е доходоносно, и си направил будка и в Банкя. После пък бачкал като сервитьор, но щом някакъв пиян тарикат му извадил пистолет, защото "не му донесъл три, ами две салфетки", Евгени решил, че повече няма да си рискува живота по този начин. С Васко Мавриков веднъж наистина поживели като в "Корпус за бързо реагиране" ала Костурица.

 


Били кадри на кетъринг агенция. Един ден ги облекли с костюми и бели ръкавици и им заръчали да сервират на партито на някакъв ромски богаташ - дон някой си. Кръщавали негово близко дете. Возили ги във файтони, а тяхната специална задача била да наливат шампанско на няколко изтупани ромки, които се возели с конския впряг. Акостирали на стадиона в Казичене, където що да видят - сцена, пеели известни сръбски звезди, имало и подвижна телевизионна станция, която да овековечи събитието. Цар Киро също бил сред поканените, а около него гардове го пазели с помпи. Васко и Гецата се разхождали из терена като истински агенти под прикритие. Но свършело ли питието на някой от гостите - доливали.

 


Напълнял с 10 кг заради филма


С образ като Будинов никога не е напълно ясно кога те метва нещо и кога казва голата истина. Така например твърди, че е напълнял с 10 кг за втората част на екшън комедията, защото там има реплика:"Корпусът е нашишкавял". И тримата дружно отиват на фитнес, където ги почва с куп задачи и упражнения готината инструкторка на Лилия Маравиля. На Будинов му правят и кола маска, съвсем на живо.

 


Екшънът бил под контрола на опитни каскадьори, а моментите спиращи дъха са почти през цялото време. Когато ги стреляли с калашници, актьорите били с тапи във ушите, но за сметка на това целите били опръскани с пясък.
Будинов беше впечатляващ и като травестит от първата серия. Изобщо харизмата и лекотата на играта му са негова запазена марка. Та тази задачка - да се прави на изкусител, му била най-трудната. Резултатът - професионалните танцьорки трябва да ходят при него на уроци. Наложи му се да потанцува на героя на Мариан Вълев. "Беше ме страх да не стане скечаджийски хумор. Борето не иска да е травестит, но Гецата трябваше да си повярва! И да не е като тъпа смешка, но да е красиво. Мариан Вълев много ми помогна - играеше сериозно. На ръба - че може би си пада и по мъже", спомня си Евгени.

 


Почитателите му се вълнуват и дали ще има още сезони на "Етажна собственост", но е въпрос на телевизията да реши, макар сериалът да имаше много добър рейтинг. Будинов сега възнамерява да играе по-малко, но по-съществени роли, и то в качествени проекти.

 


Мечтае си да снима кино с Ивайло Христов, който му бил асистент в НАТФИЗ, и с когото правили "Стъпки в пясъка". Беше огромно удоволствие, категоричен е Будинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай