Бъдещето на соята. Американец разказва на министър Вътев

Двамата обсъдиха възможностите за увеличаване на стокообмена

Бъдещето на соята. Американец разказва на министър Вътев | StandartNews.com

Бъдещето е в развитие на високотехнологичното производство на възобновяем дизел от соя. Тази технология има безспорни предимства. Това заяви Левин Флейк, регионален съветник по земеделие за Източна Европа, отговарящ за България, Румъния, Полша и Балтийските страни в посолството на САЩ във Варшава на среща със земеделския министър Кирил Вътев, съобщават от ведомството.

Възобновяемото дизелово гориво се прави от соево масло, като към него се добавя метанол. Сместа от биогориво и дизеловото гориво, произведено от нефт, е годна за използване в съществуващите автомобилни двигатели, без каквито и да било доработки, и вече се изпълзва в различни страни на света.

На срещата са били обсъдени възможностите за увеличаване на стокообмена със селскостопански продукти, както  и по-голямата обмяна на опит и иновационни технологии в сферата на селското стопанство, насочени към опазване на околната среда и преодоляването на ефекта от климатичните промени.

Обменът на знания и иновации трябва да доведе до по-голям стокооборот между двете държави, казал заместник-министър Александър Йоцев, който също е присъствал на срещата

Министър Вътев посочил, че сериозен експортен потенциал имат произведените в България вина, висококачествен пчелен мед, сирена, трюфели и продуктите, които  са произведени на основата на  розово масло.

Коментиран бил и въпросът за актуалната ситуация на зърнените пазари, включително в Черноморския регион, и транзитът на селскостопанска продукция от Украйна за страните, които са нуждаят от нея.

„България има сериозни традиции в аграрната наука, която може да даде решения както в посока намаляване на въглеродните емисии, така и за адаптиране към климатичните промени“, каза още министър Вътев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай