Филхармонията чества Деня на Франкофонията

Филхармонията чества Деня на Франкофонията  | StandartNews.com

Жан-Бернар Помие, Светлин Русев и Атанас Кръстев в един изключителeн концерт по случай празника – този четвъртък в зала „България"

На 17 март Софийската филхармония отбелязва Международния ден на Франкофонията с един незабравим концерт под патронажа на Министъра на външните работи на Република България г-н Даниел Митов. На сцената на зала „България" в 19:00 часа ще чуем виртуозния пианист и диригент Жан-Бернар Помие, спиращия дъха цигулар Светлин Русев и майстора на нюанса, виолончелистa Атанас Кръстев. Те ще изпълнят „Испанска симфония" на Едуард Лало и Тройния концерт на Бетовен.

Жан-Бернар Помие - виртуозът, който от 40 години радва българската публика с изявите си като солист и диригент на Софийската филхармония и със своите рецитали, е един от най-изявените съвременни пианисти. Неговото име неизменно се свързва с това на Бетовен, чиято музика го съпътства още от първите му стъпки на сцената. От няколко години той триумфира по европейските сцени с интеграл от всичките 32 сонати на Бетовен, който критиката приема с възторжени отзиви.

Светлин Русев е музикантът, чиито изпълнения вдигат публиката на крака и предизвикват бурен възторг с техническото си съвършенство, удивително богата емоционалност и харизматично сценично присъствие.

Атанас Кръстев е виолончелист, който приковава публиката и я води в музиката с ръката на майстор. Десетките награди, които печели на най-престижни музикални форуми, както и гостуванията му на няколко континента, го превръщат в един от най-успешните и магнетични млади изпълнители.

Въпреки името си, „Испанската симфония" на Лало е концерт за цигулка и оркестър, изпълнен с типични за района мотиви и послужил за извор на вдъхновение в творчеството на Пабло Сарасате и Чайковски. Тройният концерт на Бетовен е една от най-изпълняваните творби на великия композитор. Именно това завладяващо произведение, изпълнявано от най-великите имена през вековете, ще имаме щастието да чуем в четвъртък вечер в зала „България" от 19:00 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай