Ще намерят ли още златни монети

Подновяват разкопките след прекъсване

Ще намерят ли още златни монети | StandartNews.com

Отново възобновиха археологическите разкопки след едногодишно прекъсване в Девня в района на късноантичната сграда, където през 2019 и 2020 г. бяха открити нова подова мозайка и късноантични златни монети от времето на император Теодосий II и и Валентиниан III

Работата на екипа, ръководен от археолога Христо Кузов, съобщават от пресцентър на Община Девня.

Още на старта на разкопките археолозите откриха медни монети от III-V век, катарама, оловна екзагия (контролна тежест от везни за монети, сребро и злато).

И историците, и жителите на общината се надяват, че античната сграда, опожарена при нашествието на хуните през V век, крие още много тайни и изненади, които ще бъдат открити още до края на този археологически сезон.

В сътрудничество с Министерството на културата и Музея на мозайките сега можем да продължим да разкриваме пласт след пласт историята на древния Марцианопол", коментира кметът Свилен Шитов.

Още при първите разкопки археолога Христо Кузов коментира, че преди 15 века всички тези монети са имали много висока покупателна стойност и ако тогава са се произвеждали автомобили „Майбах“, с 6 златни монети късноантичният човек е можел да си купи чисто нов автомобил от тази марка.

Теренът, в който бе открито златното съкровище, се намира в района на девненската болница и досега не е проучван. Избран е по интуитивен път, разкри д-р Кузов.

В земните пластове археолозите попаднали на късноантично жилище от V век, чийто собственик е скрил своето има́не при нападението на Марцианопол от хуните. Дълги години в нови времена на мястото и след почистване е възниквало сметище, което може би е опазило златото.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай