Подземното царство "Венеца"

До град Белоградчик

Подземното царство "Венеца" | StandartNews.com

Пещера “Венеца” се намира в Северозападна България, в близост до село Орешец, на около 12 км с кола северно от град Белоградчик. До входа на пещерата се стига пеш за няколко минути по черен път, започващ от направения за автомобилите паркинг в южния край на селото. Ако не пътувате с кола, можете да се придвижите с влак до гара Орешец - оттам разстоянието се взима пеш за около 30-40 минути.

"Венеца"е една от най-уникалните и красиви прещери в България. Обявена е за природна забележителност, заради изключително красивите си цветни калцидни образувания и ледени кристали, наподобяващи цветя, фигури и животни. Цветните образуванията се обясняват от учените с липсата на кислород, при което водата кристализира, а различните цветове се получават от разнообразния състав на глината и скалите.

 Пещерата е била разбивана неколкократно, при което е имало счупени сталактити и сталагмит. За да се съхрани от набезите на вандали преди години тя е консервирана (входът й е бил бетониран).

Пещера “Венеца” е открита през 1970 година, а от 2015 година е отворена за туристически посещения. Дълга е около 200 метра, за туристите са достъпни общо 5 зали, като придвижването става по изградената за целта метална платформа. Преминава се през няколко тесни участъка, в които за кратко се налага човек да се движи приведен.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай