Откриха уникални находки край Тъговище

Какво разкриха

Откриха уникални находки край Тъговище | StandartNews.com

За поредна година откриха уникални находки край Търговище. Златни и сребърни находки са открити при тазгодишното проучване на късноантичния и средновековен град Мисионис край Търговище.

Сред уникалните образци са почти напълно запазен наушник от 14 век, прецизно изработен от сребро с позлата, лилиевидни апликации за аристократичен колан, сребърна иконка с Богородица от 12-13 век, кръстче с разпънатия Исус Христос от 10-11 век, както и множество сребърни монети от времето на цар Иван Александър, предават от БНР.

И тазгодишното проучване потвърждава наблюденията от предишни години, че Мисионис е бил изключително важен център на пътя между Шумен и Търновград. Той е привличал погледите на завоевателите, но оказва се не само на османците в края на 14 век, което бележи и гибелта на Мисионис, но преди това през 13 век и на монголите, заяви проф. Николай Овчаров.

Свидетелство за това е напълно опожарена сграда от първата половина на 13 век, на която попадат археолозите и която те съвсем точно датират с над 40 монети от това време. Сградата е изгоряла при пожар, вследствие на монголското нашествие, обясни проф. Николай Овчаров.

Над 100 от предметите са открити в изгорялата сграда от 13 век, разказа археологът от Регионалния исторически музей в Търговище Стефан Иванов.

За втора поредна година разкопките на Мисионис се извършват без целево субсидиране от държавата, а само благодарение на финансовата подкрепа на община Търговище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай