Мистерията на Родопите! Скални ниши издълбани по тавана

Намира се в района на Орешарци

Мистерията на Родопите! Скални ниши издълбани по тавана | StandartNews.com

 "Гоук Ин" или в превод от турски "Небесната пещера" е наречена така, заради необичайната си форма. Нещото, което привлича интереса на мнозина и буди безброй въпроси в Гоук ин е най-голямата загадка на Родопите – скалните ниши, които тук са издълбани по тавана на тайнствената пещера.

Именно това прави пещерата уникална, тъй като това е единствената открита до момента пещера, в чийто таван са издълбани мистичните ниши, чието предназначение до днес остава загадка.

Освен вътре в пещерата, скални ниши са изсечени и отвън по най-непристъпните участи от скалата до входа й. Нито вътре в пещерата, нито пък отвън в скалата обаче човек може да си престави по какъв начин са издълбани тези ниши от предците ни и каква била целта им.

Въпреки необлагородеността на пещерата, тя е достъпна за посещения. За да стигнете до нея, ще трябва да преодолеете един не особено стръмен участък над реката.

Дори да не се впуснете в изкачаване до пещерата и да решите да я наблюдавате само отвън ще останете не по-малко изкумени и впечатлени. Въпреки това обаче видяното вътре в пещерата е нещо, което без съмнение си заслужава всяко усилие.

Ще намерите Гоук ин при коритото на река Дишлик дере, под пътя Хасково-Крумовград и също така близо до друг феномен в района на Орешарци – скалната арка.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай