Легенди разкриват магичното въздействие на "Халката"

Един от символите на Сливен

Легенди разкриват магичното въздействие на "Халката" | StandartNews.com

Халката е един от символите на Сливен, привличащ с неповторимостта на дъгообразния венец над светлеещия се отвор, с предания за магическата й сила, влияеща върху най-съкровеното нещо - Любовта; за разплисканото море, борбата на мореплавателите с морската стихия и тя, Халката спасителният пристан; за приемането на нов образ.

Резултат е от рушителното действие на атмосферните фактори - слънцето, вятърът, водата. Височината на Халката е повече от 8 метра. Човек може спокойно да мине през отвора й с височна 2 метра.

Старо предание носи, че в праисторически времена това място било закътан пристан на бурно море и към скалата с дупка привързвали корабите. Халката била спасение и надежда, че няма да потънат. На Халката приписват магическа сила да дарява здраве и живот.

Легенда разказва, че забранената любов на девойка и момък станала възможна, когато двамата се хванали за ръце и едновременно преминали през отора на пръстена.

 Фолкорът предупреждава и за друго опасно поверие - ако сам човек премине през пръстена от север на юг и не се върне обратно, магия ще промени пола или образа му.

До скалното образувание "Халката"  се стига сравнително лесно - за околко половин час пеша от долната спирка на лифта, плавно изкачване през рехавата гора край потока. След около 20мин. пътеката прави завой надясно, пресича реката и се изкачва към Халката.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай