Къде е новата арт зона в София

Нова кауза

Къде е новата арт зона в София | StandartNews.com

Женски пазар се превърна в новото вдъхновение за съвременото изкуство. Мисията ни e развиването на първата българска колекция за съвременно изкуство, представена в публична среда. Това каза пред БТА Веселина Сариева. Тя е галерист, куратор и артистичен директор на Dot Sofia.

Мястото бе открито наскоро с изложбата „Дом“ на българско-френският художник Стефан Николаев. Преди броени сградата получи голямата награда в конкурса “Български архитектурни награди”, организиран от Камарата на архитектите в България.

Искаме да интегрираме архитектурата и преживяването за съвременно изкуство. Идеята ни е да покажем нашата интерпретация за най-доброто от българското. Всичко тук е българско, доколкото може – български архитекти, българско дърво.

По време на създаването на мястото, открихме невероятни фирми в България, които правят много добри неща“, каза пред БТА Панчо Георгиев, собственик на Dot Sofia.

ЖЕНСКИЯТ ПАЗАР – НОВО МЯСТО ЗА МОДЕРНОСТТА

Идеята е в този квартал да създадем платформа с някакъв нов импулс, казва Георгиев. Според

Веселина Сариева културната концепция е вградена в самата сграда. „Мисля, че поканата към мен дойде, защото в годините моята работа е свързана не само със съвременно изкуство, но и с алтернативни места, с предефинирането на градски пространства.

Така, както сме го правили в Пловдив. Женският пазар беше едно такова много ново място за модерността в картата на София. То е предимно свързано с представите на много софиянци като заплаха, различност. Такава различност, каквато на нас реално ни е интересна“, разказва тя.

Аз имах това разпознаване на мястото като важна културна ценност за града, за България. Моята работа основно е свързана с изграждането на репрезентативна колекция на българско съвременно изкуство, но тази колекция има логика и мисъл, заимствани от типичния български контекст и теми като хумор и самоирония. Много от творците работят с намерени материали на пазара“, допълва Веселина Сариева.

ОСЕМНАДЕСЕТ АВТОРИ

Една от творбите е на Правдолюб Иванов. „Монумент на незнайната перачка“ представлява над 10-метрова колона от легени и предстои да бъде да изложена в пространството на Dot Sofia.

НОВА ГЛЕДНА ТОЧКА КЪМ СОФИЯ

Искаме всичко, което правим около района, да не се натрапва на съкварталците. Ние няма да правим шумни или големи неща. Просто, съвсем хомогенно се впускаме в нещата. Това е една нова гледна точка към София. Според мен тя се свързва много хармонично с целия пазар“, смята Веселина Сариева.

Целта ни е хората, които идват в България, или живеят в София, да възприемат този квартал и града по един по-различен начин. Нещо, което ние, със съпругата ми, мечтаем да го имаме, когато пътуваме навън“, казва Панчо Георгиев.

ЛЕКА КУЛТУРНА ПРОГРАМА

Започваме да изработваме лека културна програма. Предвижда се да се правят две изложби с български автори. Те ще се откриват през пролетта и през есента, и ще продължават по шест седмици“, уточнява Панчо Георгиев. Припомня, че локацията бе част от фестивала „Квартал“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай