Българска археоложка с исторически успех

Ключов избор

Българска археоложка с исторически успех | StandartNews.com

Източник: НИМ

Петранка Неделчева от Националния исторически музей (НИМ) е първата българка, избрана за член-кореспондент на Американския археологически институт. Преди дни е обявено, че е в списъка на „изтъкнати учени, които са постигнали признати постижения в някои от областите на археологията или в изкуствата и науките, свързани с нея, включително в областта на образованието, консервацията и музеите“, разказа тя пред БТА . 

Кандидатурата на Неделчева е издигната от нейни американски колеги. След това „неанонимна комисия“ от американския археологически институт разглежда предложените имена от цял свят и преценява кой да бъде удостоен с това звание, каза тя.

Неделчева е първата българска жена, включена в списъка на член-кореспондентите на Американския археологически институт. Преди нея през годините комисията е избирала още двама българи - д-р Никола Теодосиев и д-р Драгомир Гърбов.  

За пътя си до престижното звание д-р Петранка Неделчева разказва, че две години била постдокторант в музея в Чикаго. През това време си сътрудничи с колеги, които работят на Балканите и имат експедиции. „Занимавам се с каменни индустрии от праисторията и съм в много тесен контакт и досега с тези колеги. Работим заедно по такива археологически проекти“, отбеляза тя.

„Освен това, България участва в една много голяма изложба, която ние превеждаме - „Първите владетели на Европа“, но на английски името е First Kings of Europe, за да могат да привлекат американската публика“, разказва още Неделчева.

В експозицията Националния исторически музей се включва със знакови артефакти. „Участваме с доста предмети. Бих казала, че сме нещо като „черешката на тортата“. Изложбата завършваше точно с тези предмети“, разказва тя. Гл. ас. д-р Петранка Неделчева дълги години работила и по този проект с американските си колеги. Изложбата е приключила точно преди две седмици в Чикаго и сега пътува за Канада, където се очаква да бъде открита през април и да бъде представена и на канадската публика. 

В момента д-р Неделчева има доста проекти, които са в Турция, Гърция, Кавказ. Продължава да работи по тях и се надява с колегата й проф. Иван Гацов да довършат книга, която е свързана с каменни индустрии при Долния Дунав, работят на един обект в Румъния. „Продължавам да работя по бъдещите си и текущи проекти, които имам“, каза тя.

Гл. ас. д-р Петранка Неделчева е ръководител на отдел „Експозиционна и международна дейност“ в НИМ и дългогодишен преподавател в департамент „Археология“ в Нов български университет, специалист е в областта на праисторията. През годините тя участва в множество международни археологически проекти като Троя, Ефес, Коринт, Самотраки.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Аналлизатор
преди 2 месеца

Това е стандарт - у нас асистент, в САЩ чл. кор., т.е. без 5 минути академик?!

Откажи
Защопъкне
преди 2 месеца

Успеха е, че освен да изравя мъртъвци и после да си бие камшика, Кати истински некромансър археоложката е открила пра- пра тоалетна и я е изровила. Няма да връща средства за това. Мястото е доказано като 00 по вкуса на почвата. Не се съобщават подробности по датчика!!!...

Откажи
nedko.dinev
преди 2 месеца

Всичко хубаво за рекламата но къде са яйцата вие ми предлагате капсули

Откажи