Археолозите в захлас от изненадващи находки в Созопол

Сред средновековните останки са разкрити редки и скъпи за времето си стъкленици, използвани при балсамиране

Археолозите в захлас от изненадващи находки в Созопол | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Преди дни археолози обявиха, че са открили средновековен некропол на мястото на бъдещата автогара в Созопол. Сред находките, намерени в началото на строителните дейности, са два редки оловни печата и средновековни съдове. Открити са и две скъпи за времето си стъкленици с все още запазени парфюмни масла.

В некропола има 12 погребални структури на дълбочина 3 метра. Между камъните има керамика и животински кости. Това разказа пред Нова телевизия научният ръководител на проекта д-р Явор Иванов.

"Единият от печатите предстои да бъде почистен. Той е средновековен и вероятно е бил използван за водене на лична кореспонденция на висши сановници или представителите на държавната администрация. Има изображение на светец от едната страна и различни букви. Те бяха концентрирани точно над структурата, която вероятно датира от ХІ-ХІІ век. Керамиката също показва тази хронология", допълва д-р Иванов.

Сред средновековните останки са разкрити редки и скъпи за времето си стъкленици, използвани при балсамиране, все още пълни с ароматна течност, запазена през вековете.

"Стъкленицата съдържа парфюм, с който са мазали покойника. В този некропол са известни две, запечатани с гръцка дъвка с благовонни масла. Виолетов е цветът на парфюма и най-вероятно е на базата на лавандула", обясни директорът на Регионалния исторически музей в Созопол Димитър Недев.

Археолозите очакват в дълбочина да открият още гробници и ценности от късноантичната епоха, от римския период и дори данни за първите заселници от архаичната епоха.

Според експертите новите открития доказват, че в Созопол, който е една от първите християнски общини у нас, е имало търпимост между ранните християни и всички съществуващи езичници.

Изследователите очакват още по-интересни находки през следващите седмици, когато проучването в Созопол ще продължи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай