Археолози потъркват ръце. Откриха нещо изумително

Остатък от римляните

Археолози потъркват ръце. Откриха нещо изумително | StandartNews.com

Нова находка беше разкрита. Римски погребения с богати дарове и златни накити от трети век са разкрили в края на миналата година археолози от Регионалния исторически музей във Велико Търново, съобщиха от институцията. 

През декември специалистите от Регионален исторически музей-Велико Търново са разкрили два зидани гроба, покрити с варовикови плочи, на територията на община Стражица. Те са проучени от археолозите Калин Чакъров, Недко Еленски и реставратора Михаела Томанова.

В по-стария според датировката от гробовете е разчистен скелет на дете, починало приблизително на 5 години. В другия са били положени, по всяка вероятност едновременно, два възрастни индивида- мъж и жена.

Гробните дарове са разнообразни, като част от тях са служели на погребаните приживе, а останалите са предназначени за отвъдния свят. Открити са две амфори, две стъклени бутилки, три стъклени лакримария (флакони за събиране сълзите на оплаквачките), огърлици от стъклени мъниста и златна висулка, четири фини златни обеци, лампичка, медни апликации с позлата, позлатена фибула, костени фуркети.

Петте бронзови и една сребърна монети датират категорично погребенията в първата четвърт на трети век, посочват от музея. Документирана е кожена обувка, разпаднала се от смяната на средата, в която е престояла 17 века. Проникването на гризачи до известна степен е разбъркало и повредило най-крехките артефакти, посочиха от музея.

 Ценните находки се обработват от музейните реставратори. Предстои те да бъдат официално представени пред медиите, а след това и пред широката общественост в тематична изложба. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай