Веригите да продават повече родна стока, иска кабинетът

Веригите да продават повече родна стока, иска кабинетът  | StandartNews.com

Едва 10 на сто от предлаганите в търговските вериги плодове и зеленчуци са български, а това е много малък процент. За това алармира министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков.

Според Станков една от причините за това е малкият процент на сдружаване между фермерите. "А това е и една от препоръките на ЕС, и добър вариант за влизане на нашите производители в търговските вериги", смята професорът.

Търговските вериги да започнат да вкарват повече български стоки, а от своя страна - българските производители да видят какво се търси на пазара, така че да могат по-добре да го реализират, уточни Асен Василев.

По въпроса дали има възможност веригите да предлагат преференциални условия на родните производители Василев обясни, че според него те трябва да са абсолютно еднакви за всички производители от ЕС.

"Това са нашите партньорски задължения. Въпросът е те да бъдат честни и равнопоставени. За да не може по-големите по някакъв начин да извиват ръцете на по-малките", каза още министърът на икономиката. По думите му в този процес е важно търговците и веригите да седнат и да се разберат, защото по-добре е да се намери решение по пътя на преговорите, вместо да се тръгва по тежък административен път и санкции.

Вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев и министъра на земеделието и храните Иван Станков участваха в първата среща изложение в подкрепа на българския бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай