"Три морета" - светлината в тунела /ОБЗОР/

Инициативата събра в София лидери от 12 страни и 400 представители на бизнеса

"Три морета" - светлината в тунела /ОБЗОР/ | StandartNews.com

* Инициативата събра в София лидери от 12 страни и 400 представители на бизнеса

* Да инвестираме в инфраструктура по прозрачен начин и да изкореним корупцията, каза US президентът Джо Байдън във видеообръщение

Светлина в тунела. Така управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева нарече инициативата "Три морета", на която България е член, а на 8 и 9 юли - и домакин на форум в София.

Кристалина Георгиева за "Три морета": Ние в МВФ сме зад вас - Последни  Новини от DNES.BG

Енергетика, транспорт, иновации и цифровизация са основните теми на събитието, каквото не е имало у нас от 2018 г., когато бе заседанието на Европейския съвет по време на председателството.

В Шестата среща на върха на "Три морета" се включат държавни глави и висши ръководители на 12-те страни от инициативата плюс стратегическите партньори САЩ, Европейската комисия и Германия. Над 400 представители на българския и международния бизнес са на форума, чиято цел е да се обсъдят инвестиции в развитието на инфраструктурните връзки Север-Юг в източната част на Европейския съюз.

Кои са основните приоритети на "Три морета"

При откриване на събитието с видеообръщение към присъстващите се включи американският президент Джо Байдън.

Джо Байдън за форума Три морета

"Съжалявам, че не мога да бъда с вас, но споделям силната подкрепа от САЩ за Инициативата "Три морета". Благодаря на президента Румен Радев и на министъра на икономиката Кирил Петков като домакини на тази важна среща на върха.Има огромен потенциал за увеличаване на сътрудничеството и свързаността в тази група. Това ще засили сигурността и просперитета на района и ще е от полза за света. САЩ ще бъдат ваш верен партньор във всяка крачка. Заедно ние доказваме как демокрацията може да е водеща с ценностите си в името на това да отговори на нуждите на хората. Да инвестираме в инфраструктура, и то по прозрачен начин, включително чрез инициативата за възраждане на един по-добър свят и да изкореним корупцията, която краде на много народи шанса за успех. Очаквам да работя с всички вас за изграждане на един по-безопасен и силен свят, в който изнудването и заплахите не се използват за принуда, а дезинформацията и кибератаките не се използват за манипулации", каза Байдън.

Байдън с поздрав към Радев: Битка срещу корупцията!

"Потенциалът трябва да се използва за достигане до повече свързаност, кохезия, процъфтяваща Европа, но задачата е трудна. С колегите от Европа казваме, че сме идеалисти и много добре разбираме, че това е амбициозна и много сложна цел. Необходимите средства за подобряване на свързаността между Севера и Юга в Източна Европа далеч надвишават наличното, но потенциалът на държавите в региона дават повод за оптимизъм", заяви президентът Румен Радев. Той посочи, че през последните месеци виждаме известни резултати - имаме три инвестиции в енергетиката, транспорта и дигитализацията. "Надяваме се, че тази динамика ще продължава. Оптимист съм, че Централна и Източна Европа ще стане по-привлекателна за стратегически инициативи от голям мащаб."

Министърът на икономиката Кирил Петков заяви, че форумът дава възможност на страните да постигнат заедно повече, отколкото могат поотделно. И посочи, че фондът на "Три морета" вече прави първите си инвестиции във важни сектори като дигитализация и инфраструктура.

"Икономиките на страните от "Три морета" ще са в по-добра позиция от тези на държавите от Западна Европа и равнището на БВП в тях ще достигне предкризисните си нива през тази година. С това икономиките в региона ще изпреварят другите по света, като се очаква растежът на БВП да е 3.8% - двойно повече от прогнозата за 15-те западноевропейски страни от ЕС". Тази оптимистична прогноза направи шефът на МВФ Кристалина Георгиева.

Кристалина Георгиева: "Три морета" е плод на силата и опита

Според нея това се дължи на по-доброто управление на свиването на икономиките в резултат на пандемията. "Икономиките на държавите от региона на "Трите морета" се свиха със средно 4 %, докато в Западна Европа свиването беше около два пъти по-голямо", допълни тя. "Очакваме да продължим да изпреварваме останалите държави със средно 1.5% по-висок растеж спрямо западноевропейските членки на ЕС", посочи Георгиева. Това според нея ще даде възможност да продължи процесът по сближаване на доходите. "Три морета" има много важен принос, защото инициативата набляга върху ключовата роля на инфраструктурата и свързаността в целия регион", обяви още Георгиева и цитира изчисления на МВФ, според които 1 евро, вложено в инфраструктурата, се връща в икономиката като 1.7-2.50 евро.

„Инициативата изпраща много силен сигнал за единство, свързаност и партньорство и това е и в центъра на моя ресор. Когато си говорим за иновации, ние много ясно казваме, че имаме нужда от хора, които да имат необходимите умения. Ето я ролята на образованието“, каза  българският еврокомисар Мария Габриел. По думите й регионът между Балтийско, Черно и Адриатическо море, благодарение на иновациите в образованието и науката, има потенциала да бъде технологичен лидер.

Мария Габриел: "Три морета" изпраща силен сигнал за единство

В двудневния форум представителите на българския и международния бизнес ще обсъждат как конкретно в публично-частно партньорство да се постигне енергийна, транспортнаи технологична свързаност в района, заключен между Балтийско, Адриатическо и Черно море. Това са Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Румъния и България.

Щайнмайер от София: Германия е зад "Три морета"

Инициативата "Три морета" има голям потенциал за развитието на региона, за свързаността, сътрудничеството и сигурността - това беше общото мнение на участниците в президентския панел на бизнес форума.

форум Три морета

Германия с нетърпение очаква укрепването на нашето сътрудничество, заяви президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, чиято страна е партньор на инициативата, заедно със САЩ и ЕК. Той посочи, че всички сме изправени пред едни и същи големи предизвикателства - да се насърчи икономическото възстановяване след COVID-19, да се ускори зелената и дигиталната трансформация и да се обединят усилията за поддържане на международен ред, основан на правила. Щайнмайер подчерта, че Германия подкрепя напълно целите на "Три морета" - да се укрепи свързаността, сигурността и добруването на хората. Трябва да се възползваме в пълна степен от потенциала на тази инициатива, отбеляза той.

Президентът на Естония Керсти Калюлайд припомни, че инициативата вече дава конкретни резултати. Тя отбеляза, че "Три морета" се опитва да решава проблеми в транспорта, в енергетиката и дигитализацията.

Президентът на Латвия Егилс Левитс посочи, че инициативата има много голям потенциал и това ще помогне за много сериозно развитие в региона. Латвия е готова да даде своя принос към това, декларира той. Левитс обърна внимание и важността от ангажирането на гражданското общество.

Президентът на Полша Анджей Дуда посочи включването на нови инструменти за интеграцията на страните в инициативата и отбеляза, че през идните години може да се очакват няколко амбициозни проекта. Не се съмнявам, че инициативата играе ключова роля за изграждането на бъдеща Европа, отбеляза той и допълни ,че има засилващ се интерес към "Три морета" в международен план. Превърнахме се в модел за сътрудничество и за другите региони, смята той. Нашата инициатива е пример, който може да бъде следван, коментира Дуда и посочи, че инициативата е отворена за бизнеса, пише БТА.

Президентът на Словения Борут Пахор изрази подкрепа за проактивния подход на инициативата. Той отбеляза, че бизнес форумът има за цел изграждане на бизнес партньорства и отбеляза важността на инициативата за допринасянето на растежа в цяла Европа.

Вицепремиерът на Чехия Карел Хавличек посочи, че в ситуацията след коронавируса, когато трябва да се рестартира икономиката, освен предизвикателствата, има и възможности. Той отбеляза, че трябва да се инвестира в иновации, в научно-изследователска и развойна дейност, същевременно трябва да се преобразува енергетиката. Има големи възможности да инвестираме в процеса на декарбонизация, допълни Хавличек.

Вероника Ремишова, вицепремиер на Словакия, коментира, че инициативата ни предлага уникална възможност за изграждане на връзки между държавите и подчерта, че това придобива особено значение предвид пандемията, която ни е показала колко важно е да има свързаност и устойчивост. Ремишова приветства подкрепата за този проект от САЩ, което по думите й е израз на нашето трансатлантическо сътрудничество, и отбеляза като изключително важно присъствието на Германия. Инициативата има голям потенциал да сближи всички страни участници и трябва да направим всичко възможно да използваме този потенциал, коментира тя.

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу посочи, че развитието на свързанността в региона ще съдейства за икономическата интеграция. Пандемията ни научи колко са важни дигиталните трансформации в нашите икономики и че трябва много спешно да ги развиваме, коментира още Сакеларопулу. Трябва да излезем от пандемията по-силни от преди, отбеляза още тя.

Заместник-министърът на външните работи на Австрия Петер Лаунски-Тийдентал отбеляза ролята на инициативата за засилване на свързаността и посочи, че никой няма да се чувства изоставен.С видеообръщение се включи и президентът от Литва Гитанас Науседа, който поздрави участниците и пожела ползотворни дискусии.България се включва с 20 милиона евро в „Три морета“ - Икономика

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай