Кристалина Георгиева: "Три морета" e плод на силата и опита

георгиева със специално обръщение към президента Радев

Кристалина Георгиева: "Три морета" e плод на силата и опита | StandartNews.com

Бих искала да благодаря от сърце на президента Радев за любезната покана. Винаги е удоволствие да се върнеш у домa.

От създаването си преди шест години инициативата допринася за положителния импулс за растеж в региона и за неговия забележителен напредък. Икономиките на държавите от региона на Трите морета продължават да постигат по-добри резултати от тези на западноевропейските си съседи.  В периода 2015-2019 г. те отбелязват среден годишен ръст на БВП от 3,8 %, което е почти два пъти повече от темпа на растеж на ЕС-15. Тези по-добри резултати се запазиха и в най-лошите времена през миналата година, когато COVID-19 предизвика дълбока рецесия в целия свят.  Икономиките на държавите от региона на Трите морета се свиха със средно 4 %, докато в Западна Европа свиването беше около два пъти по-голямо. В перспектива, дванайсетте икономики са на път да възстановят нивото на БВП от 2019 г. до края на тази година и да продължат да намаляват разликата в доходите в средносрочен план, като до 2025 г. ще растат с около 1,2 % годишно повече от икономиките на ЕС-15. Това е чудесна новина — тя означава, че регионът остава твърдо на пътя на конвергенцията със западните си съседи, наравно със стремежите на хората в него. Това е и потвърждение на ползите от изграждането на устойчиви пазарни икономики и стабилни макроикономически основи — те послужиха добре на региона при настъпването на кризата и ще продължат да го правят и в бъдеще. 

Голяма част от вече направеното, за да се даде приоритет на инфраструктурата и свързаността, е ключов компонент на тази устойчивост и на способността на икономиките ви да се възстановят толкова убедително.  Това ще бъде жизненоважно за поддържане на темпа на конвергенция.

Първо, инвестициите в инфраструктура могат значително да увеличат производствения капацитет и промишления продукт. Според нашите оценки за всяко похарчено евро това ще доведе до увеличаване на производството с 1,7– 2,5 пъти в дългосрочен план.  При това не става дума само за стимулиране на днешната икономика, а за изграждането на икономиката за утрешния ден. Правилните инвестиции, които отчитат необходимостта от възприемане на нисковъглероден и устойчив на климатичните промени път на растеж, могат не само да подобрят свързаността, но да го направят, като ускорят прехода към новата икономика на климата.

На трето място, пандемията даде възможност да се разбере, че „социалната“ инфраструктура е също толкова значима, колкото и „физическата“. Последните 16 месеца разкриха недостатъци в обхвата и качеството на здравеопазването в много части на света. Този регион не прави изключение — тук разходите за здравеопазване са две трети от тези в Западна Европа, което утежнява предизвикателствата, свързани с неблагоприятните демографски условия.

Инвестициите в хората, особено в здравеопазването и образованието, са основен елемент на икономиките, които могат да осигурят всеобхватен и воден от частния сектор растеж, още повече след пандемията, която разтърси пазарите на труда. 

Чудесна новина е, че в рамките на инициативата „Следващото поколение ЕС“ членовете на 3SI планират да отделят по-голям дял от инвестициите си за наука и здравеопазване в сравнение със съседите си от ЕС-15, като съотношението е 21 към 12 процента. Тези планове дават приоритет на цифровизацията на публичната администрация, училищата и здравните системи, както и на интегрирането на зелените технологии чрез разширяване.

По-интелигентният и по-екологосъобразен растеж изисква и инвестиции в иновации. Днес разходите за научноизследователска и развойна дейност в икономиките от региона на Трите морета все още са средно по-малко от две трети от тези в Западна Европа. Анализът на Фонда установи, че в развитите икономики увеличение на разходите за НИРД с около 0,4 % от БВП годишно може да повиши БВП с 5 % в средносрочен план. В тази връзка приветствам намерението ви да подкрепите по-големи разходи за НИРД и да засилите сътрудничеството в тази област за изграждането на по-иновативни икономики.

Позволете ми да завърша с ангажимента на МВФ да ви подкрепя.

Нашите „Оценки на управлението на публичните инвестиции“ могат да подпомогнат работата ви по подбор и оценка на инфраструктурни проекти и да повишат ефективността на разходите. Адаптираме ги към нуждите на бъдещето — неотдавна разширихме обхвата на оценките на публичните инвестиции, за да включим смекчаването на последиците от изменението на климата и адаптирането към тях.

В духа на темата, която обсъждаме днес, съветите на МВФ относно цялостната рамка на политиката могат да подкрепят усилията ви за създаване на динамична бизнес среда и улесняване на повече частни инвестиции в областта на свързаността.

Решението, което скоро ще вземем за ново разпределение на специални права на тираж в размер на 650 млрд. долара, ще допринесе за увеличаване на резервите ви — може би си струва да помислите за начини да използвате това допълнително пространство по най-добрия начин за реализиране на мисията на инициативата „Три морета“, която възнамерявате да следвате.

Позволете ми да завърша с кратък личен коментар. Когато навремето защитих.

Позволете ми да завърша с кратък личен коментар. Когато навремето защитих докторската си степен по икономика в някогашния Институт „Карл Маркс“, България, както и останалите страни от бившия Съветски блок, дори не беше член на МВФ.  Подобно на нашите страни, работих усилено за преодоляване на наследството от миналото ни и твърдо вярвам, че това ни прави по-силни. Инициативата „Три морета“ е плод на силата именно на този опит и убеждение: пожелавам ви успех в разгръщането й в максимална степен за изграждането на динамични и благоденстващи икономики за всички наши народи.

Благодаря Ви!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай