Кои са основните приоритети на "Три морета"

Инициативата обединява 12 държави членки на Европейския съюз от региона между Балтийско, Черно и Адриатическо море

Кои са основните приоритети на "Три морета" | StandartNews.com

Сближаване по линията Север - Юг. Повече инвестиции в 12 държави, намиращи се между Балтийско, Черно и Адриатическо море. Три приоритета - енергетика, транспорт, цифровизация. Това е замисълът на инициативата "Три морета".

Инициативата обединява 12 държави членки на Европейския съюз от региона между Балтийско, Черно и Адриатическо море. Сред тях е България.Това е политически проект за обмен на идеи, учреден през 2015 г., без седалище и секретариат, но с ежегодни срещи на върха на ниво президенти, международни бизнес форуми и инвестиционен фонд.В основата на инициативата е привличането на инвестиции за региона, икономически растеж и по-голяма свързаност по линията Север-Юг.

"След падането на Берлинската стена започнахме да изграждаме връзки по линията Изток-Запад, но по някакъв начин пренебрегнахме връзките Север-Юг, които са също толкова важни в този нов свят на нови предизвикателства, особено в сферата на сигурността", каза президентът на Хърватия през 2015-2020 г. Колинда Грабар-Китарович.

В рамките на инициативата е създаден Инвестиционен фонд, който да подкрепя проекти на 12-те страни участнички. Той се очаква да възлезе на около 5 милиарда евро и да генерира инвестиции на обща стойност до 100 милиарда евро. Към момента капиталът му надхвърля 1,2 милиарда евро. България участва с вноска от 20 милиона евро чрез "Българската банка за развитие".

"Създадохме инвестиционен фонд "Три морета", който е политически вдъхновен, но бизнес ориентиран. Повечето от страните вече обявиха своя принос към Фонда. Съединените щати също обещаха да инвестират", каза президентът на Естония Керсти Калюлайд, предаде БНТ.

Фондът ще инвестира в енергийна, транспортна и цифрова инфраструктура.Българските институции са предложили за финансиране четири проекта - модернизация на ж.п. линията Русе-Варна, изграждане на тунел под прохода „Петрохан“, разширяване на газовото хранилище в с. Чирен и изграждане на магистрала „Черно море“ между Варна и Бургас.Първият бизнес форум в рамките на инициативата е проведен в Букурещ. Тогава страните се съгласяват да бъде изградена мрежа от търговско-промишлени палати, като от българска страна участва Българската търговско-промишлена палата.

От момента на своето създаване Инициативата "Три морета" има визията да допълва, без да се съревновава с Европейския съюз.Територията на 12-те държави представлява една трета от целия Европейски съюз, а населението им е общо 111 милиона души. Държавите от този регион създават 10% от БВП на ЕС и имат ръст над средния за Съюза. Въпреки това вътрешната търговия между тях все още се смята за ограничена и има необходимост от подобряване на инфраструктурата и ключови инвестиции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай