Петък,

Мария Габриел: "Три морета" изпраща силен сигнал за единство

От: Агенция Стандарт -
194
Мария Габриел: "Три морета" изпраща силен сигнал за единство
A
A
A

Енергетика, транспорт, иновации и цифровизация са основните теми на форума „Три морета“.

„Инициативата изпраща много силен сигнал за единство, свързаност и партньорство и това е и в центъра на моя ресор. Когато си говорим за иновации, ние много ясно казваме, че имаме нужда от хора, които да имат необходимите умения. Ето я ролята на образованието“.

Това каза българският еврокомисар Мария Габриел. Нейният ресор е свързан с науката иновациите и образованието - част от българските приоритети е именно научна и образователна свързаност в региона.

„Междувременно голяма част от технологиите се базират на това, което имаме като лидерство в областта на науката. Затова тази инициатива е и още една възможност регионът, от една страна, да привлича, да дава развитие на своите таланти в техния регион. От друга страна, да има партньорства с бизнеса, с индустрията“, каза още Мария Габриел.

По думите ѝ този регион - между Балтийско, Черно и Адриатическо море, благодарение на иновациите в образованието и науката, има потенциала да бъде технологичен лидер.

Една от темите на форума е да се концентрираме върху потенциала на т.нар. дълбоки технологии.

„Ние имаме много силна научна база. Имаме и сега много добри университети, но те имат нужда да работят пряко с бизнеса. Имат нужда да имат достъп до инвестиции, информация и до мрежи, включително и до рисков капитал, който да им позволи много по-бързо прототипът да се превръща в продукт, който да завладява пазари и да създава блага“, каза Габриел.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com