Търговията с гроздето тръгна с 1,20 лв. за кг

Търговията с гроздето тръгна с 1,20 лв. за кг | StandartNews.com

Видин. Търговията с грозде тръгна с 1,20 лв. за кг, съобщиха от кметството на село Винарово, община Ново село. В селото първи започнали гроздобера, който ще приключи за броени дни.

Тази година гроздето е по-малко, по-некачествено, по- кисело, но по-скъпо, съобщи Красимира Владимирова, главен асистент в опитната станиця по земеделие във Видин. Честите валежи са предизвикали появата на болести по лозята, които са снижили добива от гроздето. Повечето стопани прибират едва по 20-30% от продукцията си през предишни години.

Заради дъждовете гроздето е и по-некачествено. След маната и брашнестата мана в момента из лозята се вихри кафявото гниене, което довършва последните запазени зърна. Заради по-малкото слънце гроздето е по-ниска захарност от други години. В Ново село захарността на гъмзата е едва 17 градуса. С малко повече – 18,6 градуса, е мерлото. Най-сладък е мускат отонеала – с 19,1 градуса. В селото гроздоберът започва в края на месеца.

Гроздето е по-скъпо заради по-честите пръскания. Вместо на 20 дни, лозарите са били принудени да пръскат на 8 – 10 дни. Всяко изпуснато пръскане води до 10-20% загуби за производителя, твърди експертката по лозите.

Според нея цената на гроздето трябва да започва от 1,30 лв. за кг. По-ниска цена от тази означава загуби за лозарите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай