Станишев: Извадихме енергетиката от колапса

Станишев: Извадихме енергетиката от колапса | StandartNews.com

Стара Загора. "Честно казано разбирам затрудненията на ГЕРБ да формулират и отстояват в пленарна зала мотивите за вот на недоверие точно за енергетиката. Това си е тежък автогол и аз сигурен съм, че в дебатите, ако има такива, ще бъдат съкрушени". Това заяви лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев, който в неделя бе на предизборна обиколка в Старозагорско.

Той припомни, че като водач на листата в региона на парламентарните избори миналата година един от основните му ангажименти е бил да бъде стабилизирано енергийното сърце на България – комплексът „Марица-изток", умишлено воден към фалит от бившите управляващи. Година по-късно ситуацията в българската енергетика изглеждала различна и това го показват цифрите. „Износът на ток е увеличен 100%, а производството в целия енергиен сектор е скочило с 10 на сто", посочи Станишев. Държавните мини в „Марица-изток" пък са увеличили добива на въглища с 37 на сто.

Стана ясно още, че от 1 юли те ще получат нова глътка въздух. На среща с ръководоството на мините и синдикатите в Раднево лидерът на БСП и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев съобщиха, че изкупната цена на лигнитните въглища се увеличава с 2 лв. - от 75 на 77 лв. на тон условно гориво. „Това е второто увеличение за регулаторния период, както обещахме, защо ГЕРБ не го направи, нещо повече, те намалиха цената по времето на министър Трайчо Трайков", припомни енергийният министър. По време на вота на недоверие той очаква отговор от самия Бойко Борисов дали преди миналата година, когато в мините имаше злокобна тишина, не се е готвела бърза приватизация на дружеството и за кого е била тя.

И лидерът на социалистите, и министър Стойнев за пореден път защитиха „Южен поток" като проект изцяло в интерес на България. „Ние сме единствената страна, която има договор за достъп до тръбата на трета страна, без да вложим нито стотинка, ще бъдат разкрити 5 хил. работни места и още на първата година ще започнем да получаваме транзитни такси, ако се напълни тръбата", посочи основните аргументи Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай