Спират украинското зърно. Да, ама друг път

В последния момент от забранителния спиъск бе извадено олиото

Спират украинското зърно. Да, ама друг път | StandartNews.com

* Ембаргото ще важи само за нови договори, вносът по старите продължава

* В последния момент от забранителния спиъск бе извадено олиото

Европейската комисия забранява до 5 юни вноса на 4 вида зърно от Украйна в страните, които са близо до границите й, включително и България. Но ембаргото няма да важи за вече сключени договори, стана ясно от публикувания Регламент на ЕК, който влезе в сила от 2 май. 

"С изключение на изпълнението на договори, подписани преди влизането в сила на настоящия регламент, допускането за свободно обращение или поставянето под режим митническо складиране, свободна зона или активно усъвършенстване на продуктите, изброени в приложението към настоящия регламент, с произход от Украйна, се разрешава само в държави членки, различни от България, Унгария, Полша, Румъния или Словакия", пише в документа. 

Това на практика означава, че вносът ще продължи, защото преди 2 май със сигурност има много сключени договори за покупка и внос в границите на ЕС на тези култури.

 Създава се сериозен проблем, обявиха от служебния кабинет, който малко преди това  наложи национално "ембарго" за вноса на 27 храни от Украйна, но бе принуден да се откаже, тъй като се задейства общоевропейско ограничение, важащо само за 4 вида стоки - пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе. 

Земеделският министър Явор Гечев каза при изслушването си в парламента, че така обявена, забраната за внос на практика няма да може да се прилага, защото няма яснота колко договора има сключени за преработване на украинско зърно и най-вече на слънчоглед. Явор Гечев нарече "съществен проблем" допускането на вноса на украинско зърно по заварените сделки. Според него е възможно да се появят договори, подписани със задна дата и така да се заобикаля забраната.

Той недоумява как ще се извършва контролът. "Митничарите ще проверяват всеки от тираджиите дали носи договора си? Дали е нотариално заверен? Това като механизъм не може да проработи. Разговорите продължават в Брюксел и ще кажем, че това не върши работа, ще искаме детайлизиране", увери депутатите Гечев.

Темата коментира и министърът на икономиката Никола Стоянов. "Ще разпишем как ще се проверяват товарите, които влизат в страната, какви документи ще трябва да се предоставят на границата, трябва ли да показват договорите. Налага се сериозен контрол и Агенция "Митници" ще трябва да прави всичко възможно, за да няма задръствания на граничните пунктове", обясни министърът.Изключението с вече подписаните договори не е единствената изненада в споразумението с ЕК."В последния момент от списъка беше извадено слънчогледовото олио. В петък предстои среща на земеделския министър с украинския му колега, за да бъде постигнато двустранно споразумение как да се регулира търговията“, отбеляза Стоянов. По думите му, преработвателите на зърнените култури - основно производителите на слънчоглед, били готови да изкупят залежалия български слънчоглед. "Но не и на свръхцени", посочи Стоянов. 

10 млн. евро компенсации за България

Като част от "принципната договорка" с ЕК е и изплащането на 100 млн. евро помощ от земеделския резерв на петте засегнати източноевропейски страни членки. Около 39 млн. евро от сумата е за Полша. За Румъния са предвидени около 30 млн. евро, за Унгария - 16 млн. евро, за България - 10 млн. евро и за Словакия - 5 млн. евро от земеделския резерв.„Помощта от 10 млн. евро със сигурност не компенсира загубите, защото щетите са значително по-големи. Не сме доволни от начина, по който тези 100 млн. евро са разпределени и сме в диалог с ЕК по въпроса", коментира Никола Стоянов.Наистина, компенсацията от 9,77 млн. евро за България може да се допълни с 200% държавни средства. Но при огромния дефицит в бюджета от 6,4%, едва ли ще могат да бъдат заделени пари и за това. Земеделието в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия сериозно пострада от т.нар. „коридори на солидарността“, които доведоха до струпване на земеделска продукция.

"Има пренасищане на пазара в Черноморския регион. Тези коридори остават в България. Имаме количества, които са в повече от това, което можем да изнесем", каза Явор Гечев пред депутатите. Към 31 март миналата година пшеницата у нас е била 1,6 милиона тона, сега е 2,4 млн. тона - разликата е 752 хил. тона. Според агроминистъра, украинският безмитен внос на храни е довел до аномалии на пазара. Заради вноса в България на храни от Украйна в страната остава нереализирана продукция за над 3 милиарда евро. С над 50% се е вдигнал вносът на слънчоглед, а на сухото мляко и меда - двойно, отчете Гечев. Той заяви, че в момента ЕК обследва допълване на списъка, като България държи в него да бъдат добавени медът и сухото мляко. 

Русия с нови условия за Черноморския коридор

Съдбата на Черноморския зърнен коридор ще се решава на 5 май в Истанбул. Руското външно министерство коментира, че решение за удължаване на сделката ще зависи от „възстановяването на връзката на Rosselkhozbank със системата на междубанковата информация SWIFT, възобновяването на доставките на селскостопанска техника, резервни части и услуги, премахването на ограниченията върху застраховането и презастраховането, деблокиране на чуждестранните активи и сметки на руски компании, свързани с производството и транспортирането на храни и торове и др.”, пише sinor.bg. На 2 май заместник-говорителят на генералния секретар на ООН Фархан Хак изтъкна, че Световната организация работи много активно върху „намирането на решение, което да позволи на руските банки да извършват транзакции по сделката със зърно”.С търсенето на  решение, което да позволи на руските банки, включително Rosselkhozbank, да извършват плащания и транзакции, се занимава лично ръководителят на UNCTAD Ребека Грийнспан и нейният екип.

В сряда турският министър на отбраната Хулуси Акар оповести насрочената за 5 май среща на делегациите от Турция, Русия и Украйна в Истанбул по въпроса за удължаване на зърнената  сделка.Тревогата за съдбата на зърнения коридор се засили след като в сряда турският външен министър Мевлют Чавушоглу сподели, че перспективите за удължаване на сделката в момента са несигурни и зависят от вземането под внимание на изискванията на Русия. Официалният представител на турския президент Ибрахим Калин също излезе с песимистичен коментар, че доставките на зърно в рамките на Черноморската зърнена инициатива ще спрат на 18 май, ако срещата на представителите на Турция, Русия и Украйна приключи без резултат. Според него при „липсата на положително решение в областта на световните доставки на храни могат да възникнат сериозни проблеми“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай