Собствен газ ще ни направи енергийно независими

Собствен газ ще ни направи енергийно независими | StandartNews.com

Откриването на газови залежи в Черно море ще направи страната ни енергийно независима, а цената на синьото гориво ще поевтинее. Това обясни председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. 

Бившият енергиен министър коментира възможностите, които ще се отворят пред страната ни, ако предстоящото проучване за газ у нас даде положителен резултат. Вчера операция "Нефт и газ" започна в Черно море. Корабът "Нобъл Глоубтротър 2" ще прави сондажните проучвания, а стартът им ще е в петък. Плаващата платформа бе представена лично от премиера Бойко Борисов.

"Търговският баланс ще стане положителен, тъй като няма да внасяме газ от чужбина", разясни Добрев в ефира на БНТ. Бившият министър на енергетиката увери, че не е възможен сценарий, в който родната електроенергия да е по-скъпа от добитата от американските централи. 

"Държавата не инвестира в проучването на Черно море и няма ангажимент за изкупуване на добива", поясни Добрев.

Той обясни и защо е толкова ценен местият добив на енергийни суровини: "Не само защото ние ще получаваме огромни концесионни възнаграждения и това е в интерес на държавата, възнагражденията за разлика от полезните изкопаеми например в нефта и газа достигат до 30%, тоест 30% от продажбата на този газ или нефт ще влизат в държавния бюджет под формата на концесионни възнаграждения. В допълнение на това от останалите 70%, 30% са разходи по преноса от тези хиляди километри на газа, който получаваме, та газът в България ще бъде значително по-евтин", аргументира се шефът на комисията по енергетика. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай