България започва проучване за собствен газ (ОБЗОР)

България започва проучване за собствен газ (ОБЗОР) | StandartNews.com

България печели само от проучванията над 85 млн. лв.

Операция "Нефт и газ" започна в Черно море. Корабът "Нобъл Глоубтротър 2" ще прави сондажните проучвания, а стартът им ще е в петък. Плаващата платформа бе представена лично от премиера Бойко Борисов. Той се качи на сондата, придружаван от вицепремиера Томислав Дончев и министрите Теменужка Петкова, Ивелина Василева и Ивайло Московски.

"Много отдавна България е можела да си добива свой природен газ и нефт, вместо да плаща 4,5 до 6 млд. долара на година", посочи министър-председателят. И отново призна, че решението за търсене на газ на морското дъно е било най-трудното му решение. "Ако даде Господ да открием нефт и газ в Черно море, следващите поколения на България ще бъдат други", убеден е Борисов. И описа - "по 5 млрд. долара не да ги даваме, а да ги разпределяме за социални дейности и отделно да продаваме газ и петрол". Премиерът увери, че страната ни има ясна политика в енергийния сектор.

"Местният добив е гаранция за диверсификация, енергийна сигурност и независимост. Днес представяме първия сондажен кораб, който ще работи в територията на дълбоко Черно море у нас. Корабът Noblе Globetrotter II е от последно поколение, предоставя модерни сондажни технологии и най-вече е с изключително висока степен на безопасност", обясни още Борисов. "Ще сондираме на 2000 метра и от дъното надолу още 4000 метра в скалите. Дълбоководната част на България не е проучена и това е голямо предизвикателство", разясни Кзавие Фожрас, управител на "Тотал Е&П България". Предварителните проучвания показват, че блока "Хан Аспарух" има залежи на над 100 млрд. кубични метра природен газ.

България с поне три източника на природен газ Теменужка Петкова, министър на енергетиката

"В Бургас представихме сондажния кораб Noble Globetrotter II, с който ще бъде извършено търсенето и проучването за залежи на нефт и природен газ в блок "Хан Аспарух". Разработването на местния добив у нас ще гарантира постигане на един от основните приоритети на българското правителство - енергийна сигурност, независимост, диверсификация на източниците за доставка на природен газ. Експлоатирането на местни находища, доставките на природен газ от различни източници след изграждането на междусистемните връзки със съседните страни ще гарантира на България достъп до поне три различни източника на природен газ. По този начин страната ни ще изпълни и едно от основните изисквания на Европейския енергиен съюз".

Най-значимият проект за бъдещето

Симеон Дянков
вицепремиер и министър на финансите (2009-2013 г.)

Дълбоководното търсене и проучване на нефт и газ в Черно море е един изключително успешен проект, започнал още по време на първото правителство на ГЕРБ от тогавашния министър на енергетиката Делян Добрев. Стартът на проучването със сондажния кораб Noble Globetrotter II е най-значимият проект през последните 5 години. Каквото и да тръгне от него, ще има положителен ефект не само за енергетиката ни, но и за цялата икономика на България. Всички държави в региона внимателно ще следят развитието на проекта. Той е безспорен успех както на Делян Добрев, така и на сегашния министър на енергетиката Теменужка Петкова.

Ще е с 30% по-евтин от вносния

Делян Добрев, председател на енергийната комисия в НС

"Един от приоритетите на ГЕРБ бе започването на проучване на дълбоко Черно море. Днес започва първият сондаж в блок "Хан Аспарух". Сондажният кораб Noblе Globetrotter II започва да работи в територията на дълбоко Черно море у нас. Ще бъдат обследвани две геоложки структури, от които се очаква да бъдат открити нефт, природен газ и кондензат. До края на тази година трябва да има реални резултати от първия търсещ сондаж. Нашият газ ще бъде с 30% по-евтин от която и да е вносна алтернатива".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай