Сметната палата с голяма новина. Ключово споразумение с Румъния

Върховните одитни институции ще си сътрудничат в ИТ одита

Сметната палата с голяма новина. Ключово споразумение с Румъния | StandartNews.com

Ръководствата на Сметната палата на България и на Румъния проведоха онлайн среща на 10 май 2024 г. , по време на която бе подписано споразумение за сътрудничество между двете върховни одитни институции (ВОИ). 
Подписи под документа сложиха г-жа Горица Грънчарова – Кожарева, изпълняваща правомощията на председател на Сметната палата на България и председателят на Сметната палата на Румъния г-н Михай Бусуиок.

Освен ръководителите на двете институции, на онлайн срещата присъстваха г-н Тошко Тодоров, заместник-председател на Сметната палата, членовете на Сметната палата г-н Емил Евлогиев и проф. Георги Иванов, ръководители и експерти от двете ВОИ.

Сметната палата на Румъния прие да подпомогне българските си колеги при поетапното въвеждане на ИТ одита в работата на Сметната палата чрез изпълнение на комбинация от дейности.  

Експертна подкрепа ще бъде оказана за изготвяне на Наръчник за ИТ одита, провеждане на обучения на служители и консултации при провеждане на пилотен ИТ одит от Сметната палата на България. 

Взаимодействието между двете върховни одитни институции ще се осъществява чрез обмяна на информация и материали, провеждане на онлайн консултации между експерти, двустранни посещения на експерти от двете ВОИ и др.  

Г-жа Горица Грънчарова-Кожарева благодари на г-н Бусуиок за това, че е откликнал на молбата на колегите си за оказване на експертна помощ и съдействие по отношение на въвеждането на ИТ одита в българската Сметна палата.

„За нас това е не просто професионална подкрепа, но и приятелски жест във важен момент за развитието на нашата институция. Светът се променя бързо в новата дигитална епоха и ние трябва да се променяме заедно с него, да развиваме капацитет за извършване на ИТ одит, за да можем да посрещнем предизвикателствата на днешния ден и да продължим и занапред да добавяме стойност за заинтересованите лица“, каза г-жа Грънчарова. 

„Вярвам, че споразумението, което подписваме днес, ще даде нови хоризонти за развитие на нашето дългогодишно сътрудничество“,  добави още тя.

„С българската Сметна палата работим много добре. Споразумението за сътрудничество ще даде още по-широки възможности за развитие на нашата обща дейност. Ще споделим нашата практика в ИТ одитите“, каза г-н Бусуиок. Той отправи покана към ръководството на българската Сметна палата за посещение в Букурещ по повод честване на  годишнина от основаването на Върховната одитна институция (ВОИ) на Румъния, която ще се отбележи през месец септември тази година. 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай