Шефове на държавна фирма харчели по 4000 лева за сандали. Министър в шок

Става дума за ДКК

Шефове на държавна фирма харчели по 4000 лева за сандали. Министър в шок | StandartNews.com

Министърът на икономиката Богдан Богданов разказа потресаващи данни за това как шефове на държавното предпратие ДКК са го управлявали. Той бе гост в ефира на Нова.

"Нямаха дори годишни отчети и бизнес програми. Общият размер само на сумите, възложени без обществени поръчки, са близо 800 млн. лв.

Възлаганията са правени от некомпетентни ръководители на тези дружества. Не виждам политическа намеса", каза Богданов.

По думите му шефове в ДКК са си купували скъпи италиански дрехи и сандали за 4000 лв. със средства на държавното предприятие.

Той бе категоричен, че ако няма нужда от ДКК, тя ще бъде закрита.

Възстановихме 45 млн. лв. обратно към ДКК. Кредитът на ДКК – 126 млн., ще бъде погасен. Таргетът ни е до края на месеца да приключи транзакцията и да не плащаме лихви, защото 22 млн. лв. са само лихвите, платени по този кредит. Българските граждани не трябва да ги плащат", обясни още министърът.

Не знам дали оставам след ротацията. Трябва да си свършим работата, която е далеч след ротацията. Управленската ни програма е за 18 месеца, процесите в Министерството на икономиката са за доста по-дълго време. Имаме ясни приоритети и ако те бъдат подкрепени, с екипа ще продължим да изпълняваме работата си, категоричен е той.

„Ръководството на КЗП е тотално компрометирано, затова поисках оставките им. Това, че аз съм министър, не мога и не трябва еднолично да настоявам или да сменям един екип, има си процедура. Предложили сме екип, обсъждат се кандидатурите, чака се решението на съда – в първия момент, в който можем, трябва да сменим ръководството", допълни още той.

На въпрос относно евентуален бойкот на австрийски компании заради ветото върху Шенген, той коментира: „Не е това подходът. България систематично следва приоритетите си. Има място за дипломация. Австрийските инвестиции са на второ място като общ дял. Оперират от 20-30 години у нас. Това е политически казус, бизнесът ни подкрепя за влизането в Шенген”, каза Богданов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай