Радикална промяна с нивите. Заобикалят стопаните

Поправки в закона възмутиха малките фирми

Радикална промяна с нивите. Заобикалят стопаните | StandartNews.com

Радикална промяна с нивите. Те ще могат да се обработват и без съгласието на собствениците им. Дори да е отдадена под аренда на даден фермер, земята може да попадне в масив, който се обработва от друг ползвател.

ВИЖ ОЩЕ: Голяма промяна със земите под наем. Нови условия

Това предвиждат поправки в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, гласувани на първо четене от земеделската комисия в парламента, предаде „Сега”.

Преди това законовите промени са били договорени между браншовите съюзи на земеделците и животновъдите с министър Кирил Вътев, но внесени в НС от група народни представители, начело с Десислава Танева от ГЕРБ.

Според промените споразуменията за уедряване на парцели за ползване в едно землище вече ще влизат в сила, когато са подписани не по-малко от 2/3 от ползвателите и обхващат не по-малко от 2/3 от площта, определена за създаване на масиви за ползване. Така на практика арендатори и наематели ще могат да разместват нивите, за да ги събират на едно място. Тези, които не са подписали споразумение, ще получават за обработка парцели в останалата 1/3 площи в землището.

Целта на промяната е да се стимулира обработването на по-големи площи земя, което е по-ефективно. Така ще се прекрати и практиката единици собственици и ползватели да отказват да подпишат споразумение за уедрено ползване на имотите в дадено землище и да изнудват останалите, става ясно от мотивите.

Промените срещната обаче острата реакция на Асоциацията на собствениците на земеделски земи. "Нарушават се конституционните права на собствениците. Ние не сме против споразуменията за окрупняване на земи за ползване, но сме срещу това, което предлагате за тези, които не участват в споразумения. Какво се случва с останалата 1/3 от землището, която предлагате да се разпределя служебно от държавен орган - там има неприкосновена частна собственост", обяви пред депутатите Мирослав Костурков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи.

Според него новият режим ще облагодетелства единствено едрите фермери, които ще обработват чужда земя, без да търсят собствениците. От асоциацията се противопоставиха и на предвидената промяна - несъгласните собственици с подписаните споразумения и  разпределянето на земите извън тези споразумения да оспорват в районните съдилища вместо пред административен съд, каквато е практиката в момента.

"По-важен е общественият интерес, а той е българското земеделие да стане по-конкурентоспособно и устойчиво. Това е възможно само с комасирано ползване на земята, която в момента е много разпокъсана", коментира Десислава Танева, председател на земеделската комисия в парламента. Пред БНР Танева обяви, че държавата трябва да се намеси като облекчи условията за уедряване на земеделската земя за ползване и заради още една причина - новите екоизисквания ще затруднят още повече обработката на земята, с което притежателите на малки парцели не могат да се справят.

По време на заседанието на комисията Танева увери, че всички промени в закона за собствеността и ползването на земеделските земи се правят в подкрепа на местните за землището стопани. "Предвидено е дори и незаинтересованите собственици на земи да може да си вземат рентата от специална извънбюджетна сметка", посочи Танева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай