Голяма промяна със земите под наем. Нови условия

Свързани са с искания на браншовите организации

Голяма промяна със земите под наем. Нови условия | StandartNews.com

Земи от Държавния поземлен фонд да се отдават под наем или аренда само чрез търг, предвиждат промени на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, внесени в Народното събрание от депутати от ГЕРБ. Предложените промени са свързани с искания на браншовите организации, уточняват депутатите в мотивите към законопроекта, предаде финансовият портал pariteni.bg.

До участие в процедурата по отдаване на държавна земя ще се допускат местните земеделски стопани, развиващи дейност в чувствителни сектори като отглеждане на зеленчуци, трайни насаждения, едногодишни полски култури, многогодишни фуражни култури, както и на биологични производители. Затова земите ще се отдават под наем или аренда на физически лица, кооперации, еднолични търговци и фирми, които имат постоянен адрес или са регистрирани на територията на общината, където се намират.

Предвидено е търговете да се провеждат на две части. На първата ще участват земеделски стопани, развиващи дейност в чувствителните сектори, а на втория – всички останали, които развиват дейност в общината.

30 юни става срокът, в който ползвателите да представят за регистриране в общинската служба по земеделие договорите за наем и аренда, с които ще участват в процедурата уедрено ползване на земеделски земи. Така службите ще имат време да регистрират договорите преди изтичането на сроковете за подаване на заявления за участие в процедурата по формиране на масиви за ползване.

Предлага се споразумението между ползватели да влиза в сила, когато е подписано от поне две трети от тези, които са допуснати за участие в процедурата, и ако обхваща поне две трети от площта в землището. За останалата една трета от ползвателите се изготвя служебно разпределение на масивите.

Заповедта за формиране на масивите ще се обжалва пред районния съд, като така ще се прекрати практиката, при която един и няколко ползватели го оспорват и това води до спиране на процедурата.

Променя се и редът за разпределение на пасища, мери и ливади от държавния и общинския поземлен фонд. То ще става от съвместна комисия, назначена с обща заповед на кмета и директора на ОД „Земеделие“. В състава й влизат кметът на населеното място, както и представители на общинската администрация, общинската служба по земеделие, ОД „Земеделие“ и областната дирекция на БАБХ.

Имотите пък ще се разпределят съобразно броя и вида на регистрираните животни. Първо ще се разпределят терените за биологични ферми, след това на тези, които са ползвали съответните имоти досега. Срокът на договора се предлага да бъде 5 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
чичо от село
преди 1 месец

и пак ебаха майката на животновъдите пак за тях нищо да се мерят със октоподите и пералните на ненаситните педераси в парламента

Откажи
Йокин
преди 1 месец

И рентата,намалят,оправдавайки се с укр.внос.

Откажи
Чорбаджи Генчо
преди 1 месец

Като викна кадастъра и си набия колците на нивата, ще ме хванат за дядовия . Споразумение през крив макарон.

Откажи
Хаджи Ставри
преди 1 месец

И аз ке си взема нивата на средата у блоку...🤣😂😃

Откажи