Поскъване на златото. Задава се нов връх

Очаква се дългоочакваната промяна на Федералния резерв

Поскъване на златото. Задава се нов връх | StandartNews.com

Поскъпването на златото от последни дни се задълбочи по време на търговията в петък до нов рекорден връх, след като смесеният доклад за състоянието на трудовия пазар в САЩ през февруари сякаш подсили очакванията за скорошно понижаване на лихвите от страна на Федералния резерв.

Благородният метал поскъпна за кратко с над 1% към пореден исторически ценови връх от около 2185 долара за унция, задълбочавайки възходящото си движение за осми пореден ден на търговия, което е подхранвано от надежди за намаляване на лихвените проценти, продължаваща покупки от страна на централни банки и подновен инвеститорски интерес към т.нар. инвестиции-убежище.

Днешните данни от САЩ показаха, че заетостта през февруари е нараснала по-силно от очакванията, но в същото време имаше и изненадващо повишаване на безработица, както и по-бавно повишаване на заплатите. Инвеститорите гледат на този смесен доклад като в подкрепа на пазарните очаквания за предстоящо понижение на лихвите от Фед - най-вероятно през юни.

Очаква се дългоочакваната промяна на Федералния резерв към по-разхлабена парична и лихвена политика да повиши привлекателността на златото в сравнение с доходоносни активи като облигациите. 

Постоянното геополитическо напрежение в Близкия изток и руската война в Украйна пък засилват ролята на благородния метал като инвестиция "убежище", като в същото време централните банки, особено Китайската народна банка, продължават да увеличават своите активи в злато.

Драматичното поскъпване на златото през последните седмици, което изненадва повечето анализатори, ги накара да заключат, че на пазара навлизат големи нови купувачи, като инвестиционни фондове. 

Важният въпрос обаче е какво може да подхрани евентуалните следващи етапи на възходящото ценово рали на златото.

"Очакваме цените на златото да се търгуват по-високо тази година, тъй като търсенето на инвестиция-убежище продължава да бъде подкрепящо на фона на геополитическата несигурност с продължаващите войни и предстоящите избори в САЩ", коментират от банката ING Groep, предаде Бумбърг. "Златото има тенденция да става по-привлекателно във времена на нестабилност, когато инвеститорите се втурват към активи-убежища като защита срещу икономическия климат, геополитическото напрежение или инфлацията", добавят от ING.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Васил
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи
Иван Митев
преди 1 месец

Употребите на валута са с добри и лоши резултати. Сега министърът на финансите няма необходима грамотност. Без нужните знания на министърът на финансите е невъзможно благодатно държавно управление. Държавната власт не осъществява общо противодействие срещу лоши резултати от употреби на пари. Развиват се неограничавани щети от заеми и сходни договори. Запазването на държавната финансова грешка намалява покупателната способност на парите. Това държавно поведение е водещ фактор за инфлация. Защо някой е съгласен правителството да подпомага за инфлация, ала публично представя недоволство за последици от своето желание?

Откажи