Нова глобална рейтингова агенция започва работа

Агенцията ще конкурира Moody's, Standard & Poor's и Fitch

Нова глобална рейтингова агенция започва работа | StandartNews.com

Вашингтон. САЩ, Русия и Китай създават съвместна международна рейтингова агенция, базирана в Хонконг, която ще конкурира трите световни лидера Moody's, Standard & Poor's и Fitch.

Агенцията ще се казва Universal Credit Rating Group и според трите страни няма да има държавно участие или да защитава интересите някоя от трите. За основна цел е обявено разбиване на монопола на другите големи агенции.

Moody's, Standard & Poor's и Fitch контролират 90% от сектора и многократно бяха обвинявани, че допринасят за турбуленциите през годините на икономическа криза, включително понижавайки оценките си за някои държави без да предоставят убедителни мотиви или пък че са избрали неподходящ момент. По тази причина Европейската комисия изготви правила за по-добър контрол върху тях, които влязоха в сила преди дни. До три години пък Брюксел трябва да направи анализ и да реши, дали да бъде създадена европейска рейтингова агенция.

Universal Credit Rating Group обяви четири приоритета: създаване на система за пазарни услуги, в която новата агенция да играе важна роля в определянето на световните рейтинги; създаване на добро име сред международната общност; постигане на режим на едновременно съществуване на рейтингите на новата Агенция и тези на традиционната система, възприета и практикувана от международната общност; осигуряване на обективна и безпристрастна рейтингова информация на света. Според анализатори новата агенция има шанса да се превърне в истински конкурент на трите световни гиганта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай