Нова газова опасност от Русия. Предупреждението от наш експерт

В никакъв случай не трябва да вървим към нов договор с “Газпром”, подчерта той

Нова газова опасност от Русия. Предупреждението от наш експерт | StandartNews.com

Ситуацията сега е много позитивна за природния газ в цяла Европа. Имаме рекордно пълни газохранилища за сезона, има свръхпредлагане на втечнено синьо гориво. Цените тръгнаха надолу, това е от ключово значение за Европа да излезе от зимата с високи нива на запълняемост на газохранилищата, така че да няма нужда да купува газ през лятото. Коментара направи пред бТВ енергийният експерт Мартин Владимиров.

Той коментира и утвърдената вчера цена на синьото гориво от КЕВР - 179,33 лв. за мегаватчас през януари, скок с 22,7% спрямо декември. 

“Цената на природния газ за крайните потребители ще се увеличи, но с много по-малко от колкото се очакваше, а именно 40%. Причината за това са високите температури в цяла Европа, което намали търсенето на газ”, каза Владимиров. 

Според него се очаква през януари да се започне използване на газ от “Чирен”, защото само вносът няма да стигне за потреблението ни. 

“В новия указ на президента Владимир Путин няма условие за възстановяване на доставките на природен газ. По-скоро “Газпром” търси начин да си вземе парите по неизпълнените договори, но не гарантира доставки на природен газ”, добави Владимиров. 

По думите му руските доставки в Европа са се сринали до 9% спрямо санкциите. 

“В никакъв случай не трябва да вървим към нов договор с “Газпром”, подчерта той. 

Според него сериозен риск има в това Русия да започне да изнася повече втечнен газ в опит да заобиколи санкциите. 

"Още октомври в Центъра за изследване на демокрацията публикувахме анализ, в който посочваме, че има рискове Русия да заобиколи санкциите на Европа и да започне да изнася повече втечнен газ. Има много клиенти на този втечнен газ, особено в Южна Европа - Испания, Португалия, Гърция. Това може да е канал за внос на природен газ от трети страни. Има съмнения, че през октомври сме внесли втечнен природен газ от Русия през Гърция", смята експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай