МФ отхвърли поръчките за 50 млн. ДЦК

МФ отхвърли поръчките за 50 млн. ДЦК | StandartNews.com

София. Министерството на финансите отхвърли поръчките за ДЦК с номинал 50 млн. лв. на проведения в понеделник аукцион. МФ предложи съкровищни облигации в размер на 50 млн. лв. от емисия с падеж на 26.09.2016 г.

До участие в аукциона бяха допуснати поръчки с обща номинална стойност 50,550 млн. лв. Като постигнатата среднопретеглена годишна доходност беше 1,20%. Заявените поръчки обаче бяха само с 0,1% над предложеното количество, което е доста по-малък интерес, отколкото има обикновено на подобни аукциони. Затова МФ не одобри заявените поръчки.

Решението на МФ кореспондира със състоянието на пазара и интереса на участниците към предприетите действия от страна на МФ за провеждане на срещи с инвеститори за емитиране на ДЦК на международните капиталови пазари, коментираха от ведомството на Петър Чобанов. В момента министърът на финансите е на "роуд шоу" в Европа за представяне на новите облигации, в размер на 1,493 млрд. евро, които предстои да бъдат пласирани. МФ ще продължи балансираната си и гъвкава политика по управление на държавния дълг, който е един от най-ниските в ЕС, отчитайки както пазарното състояние, така и необходимостта от обезпечаване на диверсифицирани източници за финансиране, коментираха от ведомството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай