Майките на Пощенска и ОББ стават държавни

Замразиха сливането на двете най-големи гръцки банки

Майките на Пощенска и ОББ стават държавни | StandartNews.com

Двете най-големи гръцки частни банки - NBG и "Юробанк", преминават под контрола на Фонда за финансова стабилност на Гърция, което означава, че двете кредитни институции се национализират, съобщиха гръцките медии.

Националната банка на Гърция (NBG) и "Юробанк" (Eurobank Ergasias) притежават съответно Обединена българска банка и Пощенска банка в България. Планираното сливане на гръцките собственици на ОББ и Пощенска банка е замразено. От гръцкото правителство обявиха, че рекапитализацията на двете банки ще бъде извършена поотделно, а няма да има обединение. Решението е неочаквано за пазарите, коментират от MarketWatch.

Експертите вече се съмняват, че по-нататъшната интеграция ще се състои, както беше планирано. Двете банки се нуждаят общо от 15,6 млрд. евро за повишаване на капиталовата си адекватност. Преминаването към Фонда за финансова стабилност е резултат от невъзможността на двете банки да осигурят 10% от необходимото увеличаване на акционерния капитал от частни инвеститори. NBG придоби 84,3% от "Юробанк" чрез размяна на акции през февруари, но в процеса на сливане възникнаха опасения от страна на Тройката - Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ, че сливането ще създаде банка, която ще бъде твърде голяма спрямо БВП на Гърция. Затова сливането е замразено, а Тройката и правителството на премиера Андонис Самарас са взели решение за преминаване на двете банки под държавен контрол. Фондът за финансова стабилност на Гърция ще стане основен акционер в NBG и "Юробанк" и ще трябва да реши в бъдеще дали двете банки ще се слеят, или ще се търсят частни инвеститори. От гръцкото правителство официално заявиха, че депозитите в двете банки ще остават незасегнати от стопирането на обединението им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай