Вторник,

Кога идват милиардите? Асен Василев с горещи новини за парите по Плана

От: Стандарт -
15016
Кога идват милиардите? Асен Василев с горещи новини за парите по Плана
A
A
A

Първото плащане на евросредства към България по Плана за възстановяване и устойчивост наистина ще стане през есента на тази година, но това по никакъв начин не представлява забавяне и всичко се движи в необходимите срокове.

Това обобщение направиха от Министерството на финансите във връзка с публикации за потенциално отлагане на първия транш от ЕК.      „Министерството на финансите категорично заявява, че към момента изпълнението на Плана върви в срок и към днешна дата няма забавяне, включително и на предварителните разчети за получаване на средства. В последните 46 работни дни от одобрението на Плана от Съвета на ЕС досега е изготвена и приета необходимата вътрешната нормативна база, създадена е система за управление и контрол, направен е анализ на натовареността на ключови органи и е надградена информационната система ИСУН 2000, която е необходима за управлението на Плана.

Към момента е обявена и първата процедура по Програмата за технологична модернизация на стойност 260 млн. лв. в подкрепа към малки и средни предприятия“, обявиха от ведомството на Асен Василев в позиция до медиите.

 Европейската комисия одобри Плана за възстановяване на България на стойност 6,3 милиарда евро (около 13 млрд. лв.). Малко по-късно стана ясно, че средствата се намаляват с 578 млн. евро. Това е така, тъй като корекциите на документите на всички държави членки са вързани с икономическия растеж и означава, че реалният БВП на България през 2020 и 2021 г. е отбелязал по-голям растеж от първоначално прогнозираните данни и е по-висок от средния за ЕС,  обясни Асен Василев преди дни, след като бившият премиер Бойко Борисов обвини кабинета "Петков", че е провалил българския План за възстановяване "от некадърност".

Исканията за плащания по Плана се подават на база на постигнати резултати. Първото плащане е свързано с изпълнение на 22 мерки. То бе със срок 30 юни 2022 г. Към момента те се финализират, като са приети всички необходими законодателни мерки във връзка с това искане. За да може да бъде подадено първото искане за плащане, е необходимо да бъдат подписани още две споразумения с Европейската комисия. Първо, трябва да бъде одобрено Финансовото споразумение, което представлява общата рамка за превод на средствата и условията за предотвратяване на нередности, като то е идентично за всички държави членки. Споразумението за България беше подписано на 4 юли 2022 г. и съгласно българската Конституция подлежи на ратификация от Народното събрание. Очаква тази седмица то да бъде разгледано в парламента.

Второ, трябва да бъдат финализирани Оперативните договорености, които са технически документ, уточняващ начина на верифициране на постигнатите резултати. Средният срок за такива договорености е около 5-6 месеца, като при някои държави членки това отнема до 8-9 месеца. Очаква се още тази седмица България да финализира преговорите по този документ с ЕК и официалното им одобрение да стане в рамките на месец юли, съобщават от МФ. Това би представлявало един от най-кратките срокове за договаряне на този документ сред всички държави членки.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички