Кога идват милиардите? Асен Василев с горещи новини за парите по Плана

Исканията за плащания се подават на база на постигнати резултати

Кога идват милиардите? Асен Василев с горещи новини за парите по Плана | StandartNews.com

Първото плащане на евросредства към България по Плана за възстановяване и устойчивост наистина ще стане през есента на тази година, но това по никакъв начин не представлява забавяне и всичко се движи в необходимите срокове.

Това обобщение направиха от Министерството на финансите във връзка с публикации за потенциално отлагане на първия транш от ЕК.      „Министерството на финансите категорично заявява, че към момента изпълнението на Плана върви в срок и към днешна дата няма забавяне, включително и на предварителните разчети за получаване на средства. В последните 46 работни дни от одобрението на Плана от Съвета на ЕС досега е изготвена и приета необходимата вътрешната нормативна база, създадена е система за управление и контрол, направен е анализ на натовареността на ключови органи и е надградена информационната система ИСУН 2000, която е необходима за управлението на Плана.

Към момента е обявена и първата процедура по Програмата за технологична модернизация на стойност 260 млн. лв. в подкрепа към малки и средни предприятия“, обявиха от ведомството на Асен Василев в позиция до медиите.

 Европейската комисия одобри Плана за възстановяване на България на стойност 6,3 милиарда евро (около 13 млрд. лв.). Малко по-късно стана ясно, че средствата се намаляват с 578 млн. евро. Това е така, тъй като корекциите на документите на всички държави членки са вързани с икономическия растеж и означава, че реалният БВП на България през 2020 и 2021 г. е отбелязал по-голям растеж от първоначално прогнозираните данни и е по-висок от средния за ЕС,  обясни Асен Василев преди дни, след като бившият премиер Бойко Борисов обвини кабинета "Петков", че е провалил българския План за възстановяване "от некадърност".

Исканията за плащания по Плана се подават на база на постигнати резултати. Първото плащане е свързано с изпълнение на 22 мерки. То бе със срок 30 юни 2022 г. Към момента те се финализират, като са приети всички необходими законодателни мерки във връзка с това искане. За да може да бъде подадено първото искане за плащане, е необходимо да бъдат подписани още две споразумения с Европейската комисия. Първо, трябва да бъде одобрено Финансовото споразумение, което представлява общата рамка за превод на средствата и условията за предотвратяване на нередности, като то е идентично за всички държави членки. Споразумението за България беше подписано на 4 юли 2022 г. и съгласно българската Конституция подлежи на ратификация от Народното събрание. Очаква тази седмица то да бъде разгледано в парламента.

Второ, трябва да бъдат финализирани Оперативните договорености, които са технически документ, уточняващ начина на верифициране на постигнатите резултати. Средният срок за такива договорености е около 5-6 месеца, като при някои държави членки това отнема до 8-9 месеца. Очаква се още тази седмица България да финализира преговорите по този документ с ЕК и официалното им одобрение да стане в рамките на месец юли, съобщават от МФ. Това би представлявало един от най-кратките срокове за договаряне на този документ сред всички държави членки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай