Греков: 80% от плодовете и зеленчуците на пазара са внос

Правителството работи над диференцирана ставка за субсидиите

Греков: 80% от плодовете и зеленчуците на пазара са внос | StandartNews.com

София. 80% от плодовете и зеленчуците, които се продават у нас са от чужбина, при доматите например само 6% са българско производство. Това стана ясно от думите на министъра на земеделието и храните Димитър Греков в ефира на Нова ТВ. „Трябва да дадем възможност на нашите земеделски производители да се явят на пазара на големите търговски вериги и тържищата", подчерта министърът.

„Настояваме да се отдели повече внимание на тези подотрасли", заяви Греков. Той посочи, че правителството работи за въвеждане на диференцирана ставка при подпомагането на производството на плодове и зеленчуци. Европейската практика в момента е за отпускане на субсидии на единица площ, които са с единна ставка, независимо какви култури се отглеждат.

„Това, което постигнахме до този момент, е 13% обвързана подкрепа за традиционни отрасли като зеленчукопроизводството. От втория месец направихме проверка по границите и борсите", припомни министърът.

Според него, за земеделските производители е необходимо помощта да бъде дадена в началото на годината, за да могат да подготвят почвата и да заложат посевите за следващата година. „Искаме една част от парите за следващата година да се даде до Нова година, именно за да може да се подготвят земеделските производители. 20% от населението се занимава със земеделие, важно е да отидем до тях и да чуем техните проблеми. През последните два месеца съм се срещна с над 30 браншови организации. Важно е да се чуят исканията им. Води се един диалог, който трябва да бъде толерантен от двете страни", каза още министър Греков.

"Притесняват ме определени назначения, затова сме едно от министерствата, които сме направили най-малко промени в състава си", каза министърът на земеделието по повод спорните назначения и скандалите с кадри на МЗХ. „При нас работят около 22 хиляди души и правим промените в назначенията бавно и плавно. Трябва назначенията да се разглеждат от двете страни – не само отрицателните черти на един човек, но и положителните му", посочи Греков.

"Ще преразгледаме каквото е необходимо, за да няма напрежение", каза министърът на въпрос за назначението на Петко Арнаудов за директор на Горското стопанство в Царево. Димитър Греков настоя, че в никакъв случай няма политическа чистка в Министерство на земеделието и храните. „Не казвам, че няма да продължим да уволняваме тези, които не работят за българското земеделие", категоричен бе той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай