Голяма опасност за българските плодове и зеленчуци. Драмата

В българското земеделие се произвеждат най-много зърнени култури

Голяма опасност за българските плодове и зеленчуци. Драмата | StandartNews.com

Отглеждането на български плодове и зеленчуци е застрашено, предупреждават учени от Селскостопанската академия. В момента само на една десета от обработваемата земя се отглежда нещо различно от зърнени култури, предаде БНР.

Вероятно заради по-доброто субсидиране в българското земеделие се произвеждат най-много зърнени култури, сочат данните на академията, представени от председателя ѝ професор Мартин Банов.

"85,5% са заети от житни култури, пшеница, царевица и слънчоглед и само 10,7% от останалите култури. Това е една от причините, поради които в България вече трудно се намират български зеленчуци, български плодове, български картофи", посочва Банов.

Причина за отказа от производство на плодове и зеленчуци е и липсата на работна ръка, "защото от всички тези култури, попадащи в тез 10,7% изискват по-малко механизация, повече работна ръка, а такава все по-трудно се намира".

Според учените трябват спешни мерки, за да е ясно върху каква земя какво е подходящо да се отглежда.

"Първата е да направим едно агроекологично райониране на територията на страната и втората е да се разработи ведомствен кадастър на земеделската територия", посочи проф. Банов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай