Фирми стартират с капитал от Брюксел

Фирми стартират с капитал от Брюксел | StandartNews.com

Създават три отделни дружества към Фонда на фондовете

Фондът на фондовете ще дава възможност не само за по-евтино кредитиране на бизнеса, но ще участва и във формирането на капитала на стартиращи фирми. Това предвиждат основните стратегически и оперативни документи на фонда, разработени с подкрепата на ЕИБ, ЕБВР и Световната банка, научи "Стандарт".

Предвижда се създаването на три специализирани инвестиционни дружества към фонда. Те ще финансират проекти за градско развитие, ще подкрепят инвестициите във ВиК сектора и в инфраструктура за управление на битови отпадъци. Във фонда са акумулирани средства от различните програми на ЕС, надхвърлящи 1,2 млрд. лв. Чрез тях Фондът на фондовете ще спомогне за учредяването на нови организации, специализирани в инвестиции в рисков капитал, включително и предлагащи иновативни решения като подпомагане чрез дялови участия в новостартиращи предприятия, технологичен трансфер, мецанин финансиране и др. Освен това Финансовите инструменти на Фонда на фондовете ще допринесат за създаване на гаранционни схеми за кредитиране на микро, малки и средни предприятия при преференциални условия.

Фондът на фондовете беше учреден през 2015 г. като еднолична собственост на държавата. Вече е напреднал процесът по набиране на ключовия ръководен и експертен персонал на управляващото дружество, като са привлечени специалисти с богата практика в работата с финансови инструменти през предходния програмен период, както и професионалисти с местен и международен опит в сферата на финансовите услуги. Към настоящия момент се провежда процес по акредитация на управляващото дружество от страна на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС", която да позволи работата му със средства по Европейски структурни и инвестиционни фондове, в съответствие с действащите регулации на Съюза. Дейностите по тази ключова стъпка се очаква да приключат до края на март. Това ще позволи и финализиране на процеса по формализиране на взаимоотношенията между фонда и съответните управляващи органи, отговорни за средствата по оперативните програми, които спомагат за финансирането му. Веднага след това ще се проведе комуникационна кампания за повишаване на осведомеността както на потенциалните партньори на фонда, финансови посредници, така и на фирмите в страната, които биха могли да се възползват от новите финансови инструменти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай