Добра и лоша новина от Кристалина. Предупреждението

Оценката за годината и опасностите от новата

Добра и лоша новина от Кристалина. Предупреждението | StandartNews.com

Традиционният анализ на Кристалина Георгиева даде някои много важни насоки за започващата година.

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предупреди вчера в интервю за Франс прес за риска от "бюджетно буксуване" в много страни, в които тази година ще има избори, тъй като половината от световното население ще е призовано да гласува, предаде БТА.

Тя подчерта също, че "страните имат нужда да възстановят бюджетните си реезрви и да управляват натрупания дълг, за да се справят с различните сътресения, последвали пандемията от COVID-19".

Световната икономика се е оказала по-стабилна от очакваното през 2023 г., според оценката на Георгиева, което е позволило на страните да спестяват, но усилията трябва да продължат, тъй като "икономиката трябва да осъществимеко кацане" след наблюдавания през последните години пик на инфлацията.

2024-а трябва да е "годината, в която прилагаме научените уроци през последните години" винаги да сме готови да се изправим срещу неочакваното. Трябва да сме готови да се справим с несигурността, която ще настъпи', за което е необходим резерв по отношение на държавните финанси, с който много страни не разполагат след три години на постоянни криза", настоява тя.

В същото интервю управляващият директор на МФВ каза, че развитието на изкуствения интелект ще има последици за 60 на сто от работните места в напредналите икономики, като изрази и опасенията си за риска от отпадане на най-бедните страни.

"В целия свят 40 на сто от работните места ще бъдат засегнати. И колкото по-квалифицирана работа имате, толкова по-засегнати ще сте. При напредналите икономики и някои новоъзникващи пазари този процент ще нарасне до 60 на сто", каза тя.

Тя поясни, че споменатите въздействия не са непременно отрицателни, тъй като те могат да се изразят също и в "увеличаване на доходите ви".

"Изкуственият интелект може да поражда страх, но и да е огромна възможност за всички ни", заключава Кристалина Георгиева в интервюто за АФП.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай