Данъчни промени заплашват хазартния сектор

Сдружението на организаторите на хазартни игри и дейности в България изразява несъгласие и изпраща предупреждение

Данъчни промени заплашват хазартния сектор | StandartNews.com

На второ четене на Законопроекта за държавния бюджет за 2024 г. бюджетната комисия в парламента взе решение за съществено увеличение на лицензните такси за хазартни оператори. Този ход налага нови структури в начина, по който Министерството на финансите определя данъчното облагане на хазарта и предизвиква критики от страна на бранша.

Според новата методика, предложена от Министерството на финансите и приета от депутатите, лицензната такса за онлайн залагания може да се увеличи от 100 000 лв. на 400 000 лв., при което се добавя и 20% върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби. За лиценза за казино със срок от 5 години, таксата се увеличава от 100 000 лв. на 300 000 лв., а за 10-годишен лиценз – от 200 000 лв. на 600 000 лв.

Таксите за лиценз за игри с игрални автомати, организирани в населени места с до 500 000 жители, се увеличават три пъти – от 25 000 лв. на 75 000 лв. за лиценз със срок от 5 години. За игрите в населени места с над 500 000 жители таксата се увеличава до 150 000 лв.

Решението на бюджетната комисия извиква възражения от страна на хазартния сектор. Съобщава се, че това ново данъчно бреме може да доведе до сериозни последици, включително фалит на компаниите и освобождаване на персонала. Възникват опасения от нестабилна бизнес среда и възможни затруднения за инвестиции в сектора.

Сдружението на организаторите на хазартни игри и дейности в България (СОХИДБ) изразява несъгласие и изпраща предупреждение, а тъмното гласуване на промените внася допълнителна несигурност в отношенията между държавата и хазартния сектор. Очаква се възникването на съдебни дела от страна на хазартните компании, които са готови да защитят своите права.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай