„Българските добродетели“ в помощ на хората и вярата

Група ГЕОТЕХМИН обновява храмове, училища и детски площадки

„Българските добродетели“ в помощ на хората и вярата | StandartNews.com

Десетки жители на Чавдар дойдоха в църквата „Св. Архангел Михаил“ да се помолят на празника на Голяма Богородица

 

 

  • Визията на проф. дтн инж. Цоло Вутов е да се помага на общностите дългосрочно
  • Група ГЕОТЕХМИН обновява храмове, училища и детски площадки

„Майка, загубила тримата си синове, е дарила земята за двор на църквата „Св. Архангел Михаил“. После местните хора започнали да носят жито и царевица, продавали ги и дарили парите за построяването на храма. Следват даренията на иконостасите, голямата камбана, изработена в Истанбул е дарена от цариградски българи и докарана с волска кола, а малката е купена от местните жители и така е до днес.“ Това разказва Таня Илкова – пенсионерот Чавдар, която е била библиотекар и учител в селото, малко преди откриването на обновения храм на празника Голяма Богородица. Проектът е реализиран по Благотворителната програма „Българските добродетели“ в партньорство между Група ГЕОТЕХМИН и община Чавдар. По този начин традицията е продължена.

Църквата е построена преди близо 140 години. Сега е направен ремонт на фасадата, обновени са подовите настилки, изградена е нова външна канализация, монтирани са климатици, с които църквата ще се отоплява през зимата. „За първи път храмът ще е добре отоплен през зимата и ние ще можем да идваме да се молим“, каза Таня Илкова, която е от миряните, дошли на официалното откриване на храма след неговото обновяване.

„Нашата църква има много дълга история. Винаги се е крепяла върху даренията и помощта на много хора. Искам да използвам възможността да благодаря на компаниите Геотехмин, Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг за това, че се съгласиха да включим този обект в програмата „Българските добродетели“, която те финансират. Не знам дали има по-голяма добродетел от това да даряваш за църква – място, където човешката душа трябва да намира покой и спокойствие в този изключително труден свят, в който живеем“ – каза кметът на Чавдар Григор Даулов след като преряза лентата.

Изпълнителният директор на Геотехмин ООД Доминик Хамерс честити празника на чавдарчани: - „Бих искал да поздравя всички присъстващи с големия християнски празник - Успение на Пресвета Богородица. Благодаря на общината за чудесната идея да отбележим завършването на два проекта, изпълнени по линия на „Българските добродетели“, точно на този ден и три дни преди нашия професионален празник – Деня на миньора. В областта на корпоративната социална отговорност визията на проф. дтн инж. Цоло Вутов и на екипа ни е да работим дългосрочно за благоденствието на общностите, в които развиваме своята бизнес дейност и където живеят много от нашите служители. Правим това, което е важно за обществото, благоденствието на местните общности и децата.“

Обновяването на църквата не е сред най-големите проекти, изпълнени по програма „Българските добродетели“, основана от управителя на Геотехмин ООД проф. дтн инж. Цоло Вутов и Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геострой АД и Геотрейдинг АД, но е сред най-значимите. Защото обновеният храм ще посреща вярващите, дошли да получат утеха и да се помолят за себе си и своите близки.

Сред важните проекти в община Чавдар са и осигурените безплатни прегледи от специалисти, които се провеждат за втора поредна година и ремонтирания здравен пункт. Така на жителите не им се налага да пътуват до Пирдоп или до столицата, за да получат нужната медицинска грижа. В Чавдар през пролетта на тази година беше обновена и детска площадка, а през миналата беше изграден и кабинет за приобщаващо образование в местното училище, бяха дарени и компютри за обучението по информационни технологии, също по програма „Българските добродетели“.

На празника Голяма Богородица беше открита и ремонтираната хижа „Сакарджа“ в подножието на едноименния хълм. „Хижата е много важен проект за нас. След ремонта тя се превърна в съвременен уютен хотел. Надявам се да се увеличи потокът от туристи към хижата, съгражданите и гостите на общината да отмарят в съвременни условия“, кама Григор Даулов при откриването. Сградата е изцяло обновена, санирана, с подмемениинсталации, подови настилки и изградени санитарни възли.

Чавдар е една от петте общини, с което Група ГЕОТЕХМИН има споразумения за подкрепа на важни за местното население проекти по „Българските добродетели“. Група ГЕОТЕХМИН подава ръка на общините в района на своята дейност, за да осъществятсъвместно важни за местните хора каузи, които те са затруднени да осъществят в резултат на пандемията отCovid-19 и икономическите последствия.Инвестиции за подобряване качеството на живот се реализират и в Етрополе, Мирково, Златица и Челопеч, защото именно Елаците-Мед АД, част от Група ГЕОТЕХМИН, осъществява своята дейност.

Едни от най-мащабните проекти в областта на образованието и здравеопазването са изпълнени именно в Етрополе, където се намира и Рудодобивният комплекс. През тази година бяха открити басейните в СУ „Христо Ясенов“ – едно от най-големите училища в Софийска област. Водните съоръжения бяха затворени от близо 6 г., заради липса на влагоуловители и малките спортисти пътуваха до други населени места, за да плуват. Обновяването на басейните, пространствата около тях и съблекалните е продължение на големия ремонт на училището, при който беше изградена нова отоплителна система, благодарение на която се постига желаната температура във всички класни стаи, дори и в най-студените зимни дни. Изградено е парно отопление и в общежитието, в което са настанени ученици от училището и възпитаници на футболната академия „Христо Стоичков“, сменена е настилката и във физкултурния салон. Ангажиментите на Група ГЕОТЕХМИН за подкрепа на община Етрополе са постоянни и това се е доказало през годините. В началото на миналото лято, пък беше ремонтиран покривът на МБАЛ „Проф. д-р Александър Герчев“ също по „Българските добродетели“, а през тази година започна реализирането на проект за подобряване на енергийната ефективност на Професионалнагимназия „Тодор Пеев" в Етрополе и предстоида бъде даден старт на още проекти, които ще имат положително отражение върху живота на местното население.

В Мирково през пролетта започна строежът на „Музей на археологическа и етнографска експозиция „Мирково – вчера и днес“. „Артефакти доказват, че сме наследници на велик народ, който в годините е устоял и е запазил своята идентичност“, казва кметът на селото Цветанка Йотина. Тя разказва, че разкопки на екип от Нов български университет в няколко части на землището на Мирково удостоверяват, че 5000 години пр. Хр. там е имало живот. Очаква се музеят да отвори врати през 2023 г. Проектът се изгражда със средства по „Българските добродетели“, като общината също има финансов принос. През 2021 и 2022 г. по благотворителната програма е подменено изцяло уличното осветление в Мирково с нови ЛЕД лампи. През есента на миналата година са ремонтирани улици и поставени нови ЛЕД осветителни тела в с. Бенковски. В Мирково предстои да бъде изградена голяма детска площадка с атрактивни съоръжения, озеленяване и осветление, проект, който важен за децата в района.

Група ГЕОТЕХМИН подкрепя реализацията и на проекти в община Златица. Там се извършва ремонт на улици в града. Дарени са средства за ремонт на църквата в село Петрич. В община Челопеч ще стартира изграждане, разширение и преустройство на пет детски площадки, като по този начин Група ГЕОТЕХМИН продължава успешно своето партньорство с местната власт за инвестиции, насочени към децата. 

Направеното по Благотворителната програма „Българските добродетели“ е в помощ на хората – за да имат по-добър живот, там където живеят. За да може населението в малките населени места да има нови и осветени улици, децата да учат в модерни и топли класни стаи, да спортуват в обновени и чисти басейни, да растат щастливи, да учат и да се развиват тук в родината. Позицията на Група ГЕОТЕХМИН е, че ако искаме в България да има добро бъдеще за децата, то отговорният бизнес трябва да инвестира в местните общности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай