Четвъртък,

5G води икономиката към тотална дигитализация

От: Стандарт -
5G води икономиката към тотална дигитализация
A
A
A

Независимо от противодействието от страна на големите световни конспиратори и полуграмотната съпротива срещу нововъведенията, последната една година показа, че масовото прилагане и развитието на технологиите от пето поколение (5G) ще бъдат основните двигатели за цифровизирането на индустрията и ежедневния живот.

Такова е и мнението на д-р Тонг Уен, сътрудник на Huawei и главен технически директор на Huawei Wireless, изказано от него в рамките на форума MWC 2021 в китайския мегаполис Шанхай. Тонг бе сред основните говорители на 5G Advanced Summit, а в обръщението си към делегатите подчерта важността на това петото технологично поколение постоянно да се развива като път към всеобхватна дигитализация на всички индустрии, така че да се отговори на бързо нарастващото потребление и да се разнообразят производствените приложения. 

Скоростното развитие на 5G иска по-ефективни 5G мрежи

Всяка нова комуникационна технология обикновено доминира в продължение на десетилетие, като се инвестира в подобряването ѝ, за да осигури тя по-добри възможности преди да бъде заменена от следващото поколение.

В последната година 5G се развива с много бързи темпове, демонстрирайки огромния си потенциал. Постоянните усилия за подобряването на свързаността и потребителското изживяване, както и за обогатяването на услугите от гамата IoT (Интернет на нещата), водят до повишени очаквания и изисквания за възможностите за свързаност. „Непрекъснато нарастващото търсене на безжични връзки е основната движеща сила за постоянното развитие на мобилните технологии“, обяснява д-р Тонг.

Затова и 5G трябва постоянно да подобрява своите възможности. Непрекъснато надгражданите мобилни широколентови услуги (eMBB) стимулират значително увеличаване в търсенето на данни, което изисква 5G мрежите да увеличат капацитета си, за да гарантират първокласно изживяване.

С въвеждането на намалената способност (REDCAP), масовите услуги за комуникация от машинен тип (mMTC) ще бъдат достъпни на все повече терминали, за да изпълнят огромните и разнообразни нужди на IoT. Свръхнадеждните комуникационни услуги с ниска латентност (URLLC) изискват мрежите да намалят забавянето в предаването, както и да предоставят услуги за свързаност с гарантирана латентност, така че да отговорят на изискванията за висококачествена връзка на дистанционния и програмируем логически контролер (PLC). 

5G – повече възможности за завладяване нови територии за бизнес 

Тъй като на пазара продължават да се появяват нови приложения, трите области на употреба, първоначално дефинирани в петото технологично поколение, се нуждаят от подобряване, за да отговорят на различните изисквания на IoT услугите. Границите на 5G възможностите трябва да се разширяват системно, за да откриват нови територии за бизнес.

Уникалните услуги за взаимодействие се развиват бързо. 5G AR/VR даде възможност за превъзходно виртуално изживяване. С възхода на леките XR устройства 5G XR също ще се превърне в реалност. Това изисква 5G да бъде допълнително подобрен, за да осигури превъзходно завладяващо изживяване. 5G мрежите ще трябва да увеличат средната си скорост от 120 мегабита в секунда на 2 гигабита в секунда, тъй като високата разделителна способност вече скача от 4K на 16K качество на картината. За да осигури взаимодействие в реално време във виртуалния свят, 5G трябва допълнително да намали латентността на предаването от настоящите 20 милисекунди на 5 милисекунди.

Uplink-centric мрежите (ориентирани към връзката „нагоре“) ускоряват индустриалната цифровизация. Понастоящем приложенията на 5G растат с безпрецедентна скорост, повишавайки изискванията за скорост на връзката нагоре. Различните потребителски AR/XR услуги изискват изображения и видеоклипове с висока разделителна способност да бъдат изпращани от локални устройства към облаци за по-нататъшна обработка. Дистанционното управление и машинното зрение в индустриалните им приложения също изискват трансфер в реално време на 4K и 8K видеоклипове. Това ще доведе до значително увеличаване на дела на трафика нагоре по 5G мрежите с до над 40%. За да се справи с такова огромно количество трафик нагоре, възможностите на 5G мрежата за качване на данни трябва да бъдат подобрени поне 10 пъти.

В допълнение 5G трябва да осигури сензорни функции, за да направи възможно дистанционното управление, взаимовръзката между превозно средство и път, безпилотния транспорт и интелигентната логистика. Например чрез въвеждането на клетъчната система за почистване на лъча Massive MIMO в сензорните технологии, както сензорните, така и комуникационните, и дори услугите за прецизно позициониране на закрито, ще могат да бъдат внедрени чрез безжични технологии. 

5.5G ще е двигател на цялостната индустриална дигитализация

Облягайки се на богатия си в сектора на мобилните технологии Huawei предлага 5.5G да служи за използване на нови приложения, включително високоскоростна широколентова комуникация нагоре (UCBC), широколентова комуникация в реално време (RTBC) и хармонизирана комуникация и сензори (HCS), с цел да се изгради двигател за цялостна индустриална дигитализация. 

„И технологиите, и бизнесът са от съществено значение за стимулиране и насърчаване на развитието на индустрията. Мобилната индустрия, най-големият пазар на безжични връзки в света, достига трилиони щатски долари всяка година“, смята д-р Тонг. Според него ускорената интеграция на 5G в различни индустрии ще създаде нов пазар на стойност над 10 трилиона щатски долара.

Заради липсата на сходство в технологиите за свързване на индустриалните услуги, приложенията често са ограничени до само едно или няколко, което е твърде далеч от постигането на всеобхватен ефект. В резултат на това пазарът за момента достига само малка част от финансовия си капацитет.

Непрекъснатото развитие на 5G ще подобри мрежовите възможности и ще умножи сценариите за употреба, като добави допълнителна подкрепа за постигане на интеграция, като същевременно намали цената за свързаност. Това ще помогне да се разкрият потенциални бизнес възможности за стотици милиарди долари в IoT индустрията. 

„Иновациите на технологиите и приложенията ще отворят безкрайни възможности за еволюция на 5G през следващото десетилетие. Секторът на безжичните комуникации не може да постигне успех без единни стандарти и индустриално сътрудничество. Заедно трябва да определим развитието на 5G и да насърчим индустриалните партньорства, за да ускорим усъвършенстването на технологиите и да изградим устойчиво бъдеще с 5G“, категоричен е д-р Тонг Уен.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички