Важен началник каза въвеждаме ли еврото от 2025 година

Зависи от това кога са покрити критериите, посочи Паскал Донахю

Важен началник каза въвеждаме ли еврото от 2025 година | StandartNews.com

Източник: бТВ

България може да покрие критериите за еврозоната и да се присъедини към нея през 2025 г., смята председателят на Еврогрупата Паскал Донахю.

"Мисля, че е много възможно България да покрие критериите в някакъв етап тази година. Но това, което е по-важно, е кога достига критериите", каза той в предаването "120 минути" по бТВ.

На въпрос дали е възможно страната ни да приеме еврото през 2025 г., той отговори: "Зависи от това кога са покрити критериите. Вярвам, че е много възможно България да приеме еврото следващата година, но за да се случи това, първо трябва да бъдат покрити критериите. Те са в интерес на страната така или иначе без значение дали ще се присъедините към еврото."

Ключова остава инфлацията, затова страната ни трябва да докаже, че може да я овладява до средните нива за Европейския съюз. Според Донахю обаче българските власти имат готовност да работят за този критерий.

Донахю сподели, че е забелязал, че левът е изключително важен за българите и смяната му с еврото предизвиква притеснения, но увери, че европейската валута има невероятни възможности. Той опроверга и притесненията от рязък скок на цените след влизането в еврозоната - има неголеми рискове само в първите няколко месеца.

В началото на лятото - дори преди евроизборите на 9 юни, се провеждат тестове, от които ще стане ясно готови ли сме за еврото. Впоследствие България може да поиска и допълнителен тест и доклад, за който финансовият министър Асен Василев вече е уверил, че ще изиска. Целта на правителството е България да се присъедини към еврозоната на 1 януари 2025 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай