Стана ясно защо България внася ток от чужбина

Токът от газовите и въглищни централи в Македония и Турция е по-евтин

Стана ясно защо България внася ток от чужбина | StandartNews.com

Страната ни внася ток, защото е изгодно. Това съобщи пред БНР енергийният експерт Красимир Манов, като подчерта, че България се е превърнала в нетен вносител на ток.

Токът от газовите и въглищни централи в Македония и Турция е по-евтин, защото те не плащат въглеродни квоти, каквито България и страните от Европейския съюз плащат, обясни той.

Манов изтъкна, че предстоящото изграждане на нови два реактора на АЕЦ "Козлодуй" може би няма да е достатъчно и вероятно ще трябва да бъдат добавени и още два.

Красимир Манов изказа мнение, че големите компании вече са "изтрезнели и са разбрали, че тази т.нар. зелена сделка е една зелена измама".

"Не е възможно човечеството, с темповете, които ни налагат, да стане това заместване по отношение на енергията. ... Видяха, че това нещо, силово налагано по административен път да се случи, няма да стане. ... Бизнесът винаги реагира по-добре, защото залага собствените си пари и мисли. В частния бизнес хората залагат там, където ще им се гарантират бъдещи устойчиви печалби. И това се случва", обясни Манов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Aress
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи