Работодател шокира с данни за доходите на българите

Според него работната заплата трябва да се договаря по икономически дейности

Работодател шокира с данни за доходите на българите | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Страната ни е в първата тройка в Европа по ръст на доходите. Това съобщи пред Нова телевизия Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Заплатите в страната растат всяка година, включително и в кризисната 2009 г. Те ще продължат да се повишават и през 2024 г., категоричен е работодателят.

"За 4 от 10 предприятия равнищата ще се запазят, при 4 от 10 ще се увеличат, а при 2 от 10 ще спаднат", прогнозира той.

По думите му, ръстът на доходите ще бъде по-умерен. Той няма да е същият като през последните две години, но и инфлацията няма да е същата. Ръстът на средната работна заплата сериозно изпреварва инфлацията, подчерта Васил Велев.

Според него работната заплата трябва да се договаря по икономически дейности. Това е така, защото, например, за сектор "Облекло и текстил" 933 лв. е висока заплата, докато за IT сектора е ниска.

"Въпреки всичко България продължава да бъде на дъното по отношение на нивото на доходите в целия Европейски съюз", допълни Васил Велев.

От КНСБ обаче остават скептични към прогнозата, че увеличението на минималната работна заплата ще се отрази рязко върху доходите на хората. Според Тодор Капитанов, вицепрезидент на синдиката, трябва да има единна работна заплата за страната.

Той уточни, че изпреварването на ръста на доходите спрямо инфлацията е в резултат на инвестициите. Пикът на инфлацията беше през 2022 г., припомни Капитанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай