Правим съвместни инициативи с Гърция в туризма

Културното ни наследство свързва хората, подчерта министър Зарица Динкова

Правим съвместни инициативи с Гърция в туризма | StandartNews.com

Източник: МТ

Гърция и България подписаха Програма за съвместни действия в областта на туризма за 2024–2026 г. Споразумението беше подписано преди официалното откриване на международното туристическо изложение "Филоксения" 2023, на което България е почетен гост и участва с щанд на площ от 100 кв. м.

„Подписването на Програмата ще засили допълнително двустранните отношения. Това ще даде началото на нови съвместни проекти и инициативи, ще създаде общи туристически бизнес мрежи, ще разработи проекти за насърчаване на инвестициите и развитието на туристически продукти“, заяви министърът на туризма Зарица Динкова.

В рамките на срещата с гръцкия си колега Олга Кефалояни, тя посочи, че през последните години взаимното политическо доверие се задълбочава. „Търговско-икономическите отношения се развиват включително и на регионално ниво. Ползотворно е сътрудничеството в областта на културата и образованието. Оценяваме и подкрепата ви за членството на България в Шенгенското пространство“, допълни тя.

Туризмът е сектор, който предлага нови икономически възможности, а културното ни наследство свързва хората, подчерта министър Динкова. „Двустранното ни сътрудничество се развива все по-интензивно. Броят на гръцките туристи в България продължава да расте и Гърция остава една от най-предпочитаните дестинации за българските туристи“, каза още тя.

Събитие като "Филоксения експо" е съвременна възможност за създаване на платформа, насочена към оползотворяване на туристическия ни потенциал и укрепване на трансграничното партньорство, отбеляза още при откриването на изложението българският министър на туризма. „Променяме модела за растеж към нов по-устойчив, екологичен, дигитален и приобщаващ, за да може сектора да се изправи пред предстоящите предизвикателства“, подчерта Зарица Динкова.

България е страна - почетен гост на международното туристическо изложение. Принос за това има и успешното позициониране на туристическа дестинация България в рамките на Солунския панаир – Thessaloniki International Fair 2023 г., на който страната ни отново беше почетен гост, припомниха от Министерството на туризма. Престижното признание от организаторите на Thessaloniki International Fair S.A. е в резултат на доброто съвместно сътрудничество. На миналогодишното изложение българското министерство получи награда за дестинация с най-представителен щанд.

"Филоксения" е сред водещите събития с пряка туристическа насоченост. На него се представят най-новите и интересни предложения от туристически агенции и туроператори, места за настаняване и отдих, както и от доставчици на различни туристически услуги, местни и международни туристически организации и дестинации. Тридневното туристическо събитие се посещава от компании и организации от целия туристически спектър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай