Първа държава напуска ОПЕК! Ще има ли криза с петрола?

Този ход идва на фона на несъгласието на Ангола с натиска от останалата част на петролния картел

Първа държава напуска ОПЕК! Ще има ли криза с петрола? | StandartNews.com

Ангола съобщи, че напуска Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), предаде местната информационна агенция ANGOP, цитирана от Ройтерс.

Министърът на минералните ресурси, петрола и газа Диамантино Педро Азеведо потвърди новината пред вестник Jornal do Angola. Той посочи, че ролята на Ангола в организацията вече не е уместна и не обслужва интересите на страната.

Твърди се, че стъпката е била направена на министерска среща, председателствана от анголския президент Жоао Лоренцо.

Този ход идва на фона на несъгласието на Ангола с натиска от останалата част на петролния картел за намаляване на съвместното производство през 2024 г. Въпреки това Естевао Педро, представител на страната в организацията, настоя преди дни, че Ангола няма планове да излиза от ОПЕК.

Нигерия и Ангола бяха сред няколкото държави, на които бяха определени по-ниски цели за петролното производство на последната среща лице в лице на формата ОПЕК+ през юни, след като години наред двете страни не успяваха да изпълнят предишните.

Към октомври Ангола е изпомпвала по-малко от квотата си за 2024 г., според оценки на независими източници, цитирани от ОПЕК.

Миналия месец петролният картел в по-широкия формат ОПЕК+ обаче намали целта за добива на петрол в Ангола до 1,11 милиона барела на ден. В отговор на това анголският министър на петрола каза, че е изпратил протестна нота до ОПЕК относно решението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
СТРАТИ
преди 4 месеца

ЗА.ОПЕК.Е.ЯСНОНО.ДА.ВИДИМ КОЯ.ЩЕНАПУСНЕ.ЕС

Откажи
Penkiler
преди 4 месеца

Каква криза когато някой не иска да се съобразява с ограниченото производство наложено от ОПЕК??! Точно обратното!Всеки ще гледа да продаде повече и цената ще бъде ниска.

Откажи