Николай Василев с остра критика за бюджета, видя най-важните промени

Растежът идва от инвестиции, износ, иновации, инфраструктура, туризъм, казва той

Николай Василев с остра критика за бюджета, видя най-важните промени | StandartNews.com

Източник: НоваНюз

Бившият икономически министър Николай Василев обяви в интервю за НоваНюз, че продължава да бъде най-големият критик и да не приема бюджета, предложен от Асен Василев.

„Никакъв разум не виждам. Учуден съм от обратите, които настъпиха само през последните 24 часа. След толкова огромни критики, които другите две партии отправиха срещу управляващата, как реформираха бюджета”, попита Василев.

По думите му са направени две промени. „Едната е правилна - 2,4 милиарда от пренос на газ, които я влязат, я не влязат, но засега нито един лев не е влязъл, ги махнаха от приходната част на бюджета, за да не се заблуждаваме, че ги имаме и да ги изхарчим предварително, преди да разберем, че ги няма. Второто е – отделиха поименно за кои общини ще има капиталови разходи. Тоест да не си мисли управляващата партия, че ще има само за нейните общини”, обясни Василев.

По темата с предсрочното прекратяване на дерогацията, той каза, че не разбира защо изобщо я има на първо място. 

„От началото съм на страната на хората, които критикуват тази дерогация. Изобщо не разбрах преди година и половина защо ни трябваше тази дерогация.  Не знам дали ще си спомним през последните 15-20 години по колко теми България е заплашвала с вето ЕС. Не мога да се сетя дали е имало такива случаи. А сега за интересите на една руска рафинерия, заплашихме ЕС с вето, получихме право на дерогация, а се оказа следното – държавният бюджет не спечели нито един лев за година и половина. Потребителите също не спечелиха, защото плащаха цена, която щеше да си е такава и ако нямаше дерогация. Говори се, че рафинерията е спечелила от дерогацията милиарди, които са отишли в бюджета на друга държава – агресор. А ние? Всеки зрител може да предположи защо някой го е правил това нещо”, коментира Николай Василев.

Според него през всичките години от 2019-а политиците искат да имат огромни дефицити, а всъщност това са добри години за икономиката и е трябвало да има излишъци. „Не могат да ме впечатлят с аргументи за 3% дефицит. С друга бюджетна политика можеше да завършим този мандат с 30 млрд. дълг, а сега ще го завършим със 70 милиарда”, каза Василев.

Той не би подкрепил и социалната част на този бюджет, защото системите не са реформирани.

„Раздаваме пари в огромни количества, без да има покритие в НОИ или икономически растеж”, каза Василев. „Не знам от колко години никой не говори за икономически растеж, инвестиции, включително чужди инвестиции, подкрепа на малкия и средния бизнес, капиталови пазари, лицензионни, регистрационни, разрешителни режими и тяхното облекчаване, стимулиране на износа. За тези неща не се говори. В момента държавата е единствено в режим „вземане на дългове и раздаване на пари”. Бих подкрепил държавата да има много по-голям икономически растеж, по-големи инвестиции и по естествен път, без бюджетни дефицити, цялото население да има по-високо доходи”, посочи бившият министър.

Растежът идва от инвестиции, износ, иновации, инфраструктура, туризъм, добави той.

„Не съм сигурен, че изобщо сме се запътили и сме се приближили към Еврозоната. Ние бяхме по-близо до Еврозоната преди 15 години, отколкото сме сега. Сегашният финансов министър два пъти отлага датата. Първо беше 23-та, после 24-та, сега е 25-та. Не бих се учудил да я отложи и за по-нататък. Но ако някой иска сериозно да влиза в Еврозоната, той не води такива политики”, коментира Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай