Министър очерта блестящо технологично бъдеще за България

По думите ѝ България е доста стабилна макроикономически страна

Министър очерта блестящо технологично бъдеще за България | StandartNews.com

Източник: БНТ

Бъдещето на България се кове в министерството на иновациите и растежа. През последните пет месеца там работят с много ясна ориентация - да поставят България на картата на света, като място за иновации, с нов фокус, който да привлича високотехнологични компании. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева в интервю за БНТ.

Според нея, за да могат да се случат реални инвестиции, има нужда от дългосрочно целеполагене.

"Фокусираме усилията си в това да направим анализ на средата, създаване на условия за конкретни промени, които ще осигурят сигурност и предвидимост за инвеститорите. Работим заедно с Българска агенция за инвестиции за създаване на комплексен подход - на едно място всички услуги. Работим за това инвеститорите да могат открият правилните възможности и решения в различните региони", посочи Стойчева.

По думите ѝ България е доста стабилна макроикономически страна. "Една от страните с много добри показатели, добър процент между дълга и БВП. България има талант, има кадри. На трето място в света по специалисти в сферата на информационните технологии. Второ място по привлекателност на кадри в стартъп сектори", допълни министърът на иновациите и растежа.

От началото на годината има издадени 23 сертификата за проекти за инвестиции, на стойност 251 млн. лв. Планирани са 1504 нови работни места. 19 от проектите са извън столицата, 13 от тях се осъществят във високотехнологични производства. Доста сериозни инвестиции в Пловдив, Стара Загора, Шумен, Варна. Целта е в следващите месеци да се покрие цялата страна и да бъде привлечен инвеститорски интерес в районите, отбеляза Милена Стойчева. 

Министър Стойчева отбеляза, че в момента в процес на сертифициране са 43 нови проекта, които са в различни етапи на развитие. "Подготвили сме осигуряване на финансови помощи за инвеститорите", уточни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай